Smíření USA s KLDR dostalo trhliny. Severní Korea označila za zavádějící tvrzení, že Trumpova politika maximálního politického tlaku a sankcí dovedla Koreu k jednacímu stolu. Podle KLDR se jedná o záměrnou provokaci ze strany Spojených států.

„Spojené státy záměrně provokují KLDR ve chvíli, kdy se situace na Korejském poloostrově posouvá k míru a usmíření,” řekl mluvčí ministerstva zahraničí podle KCNA.

Současně kritizoval Washington za pokračující „tlak a vojenské hrozby“ a jeho pozici, že bez takového tlaku se Severní Korea nikdy nevzdá jaderných zbraní.

Současně varoval, že tato tvrzení představují „nebezpečný pokus“ zničit nastávající zklidnění na Korejském poloostrově po schůzce Kima s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Po summitu Kim souhlasil s řadou opatření pro zlepšení vztahů Severu s Jihem a dal najevo ochotu jednat i o jaderném odzbrojení, zmínil list Korea Times, Připomněl současně, že jednání o denuklearizaci neupřesnil.

Americká administrativa v čele s prezidentem Trumpem tvrdí, že právě tvrdá politika Washingtonu dovedla Kima k jednání, když tlak na KLDR začala uplatňovat i Čína. Severní Korea v neděli opět uvedla, že Kim není ve vleku situace, ale naopak, že on rozhodl o jednání.

Mluvčí severokorejského ministerstva také upozornil, že ochota jednat není projevem slabosti, ale síly KLDR a jejího vůdce.

Historický summit mezi americkým prezidentem a severokorejským vůdcem se pravděpodobně uskuteční v polovině června v Singapuru, napsal v pondělí jihokorejský list Čoson ilbo, který cituje agentura AFP. Trump v pátek oznámil, že rozhodnutí o termínu a místě setkání už padlo a bude v dohledné době zveřejněno.

(jaz)