Předseda ČSSD Jan Hamáček (ilustrační foto) dohodl s šéfem ANO Babišem text koaliční smlouvy.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se dohodl s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem na textu koaliční smlouvy. Detaily se podle Babiše podaří doladit do konce týdne. Jednání byl přítomen i šéf KSČM Vojtěch Filip. Právě komunisté budou menšinovou vládu tolerovat. 

„Dospěli jsme k textu, který je dle mého názoru pro soc. dem. akceptovatelný a tento text řeší všechny věci, které jsme potřebovali vyřešit,“ řekl po jednání s Babišem a Filipem Hamáček.

V návrhu koaliční smlouvy podle něj je podmínka, že pokud odstoupí pět ministrů za soc. dem., tak demisi podá i zbytek vlády. Podle Hamáčka se tam řeší i otázka obsazení Sněmovny ve vztahu k SPD, ačkoli neřekl žádná konkrétní jména.

Otázkou zůstává, jak je formulována podmínka s tím, že ve vládě by neměl být nepravomocně odsouzený člověk.

„Z mého pohledu je vše vyřešeno,“ odvětil nekonkrétně Hamáček na otázky novinářů týkající se upřesnění podmínek.

Předseda ČSSD Jan Hamáček a předseda odborů Středula.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po jednání řekl, že očekává, že vládní vyjednávání s ČSSD budou hotová do pátku. Ten den se sejde poslanecký klub ANO i předsednictvo ČSSD. Posoudí návrh koaliční smlouvy. Babiš si myslí, že poslanci budou s výsledkem jednání spokojeni.

ČSSD už zřejmě také v pátek rozhodne o vypsání vnitrostranického referenda, v němž o tom, zda vstoupit do vlády, bude rozhodovat více než sedmnáct tisíc členů strany.

Babiš by se zároveň měl v úterý potkat s prezidentem Milošem Zemanem, se kterým by situaci také rád probral.

(jaz)