Nejbohatší člověk planety, Jeff Bezos, věří, že ve vesmíru bude jednou žít 1 bilion lidí. Jeho firma Blue Origin pro tuto expanzi chystá vlastní rakety.

Jeff Bezos chce osídlit vesmír, v němž prý bude žít až 1 bilion pozemšťanů. Nejbohatší člověk světa a zakladatel Amazonu považuje svůj „e-shop“ za vedlejší. Hlavní smysl vidí v rozvoji své vesmírné firmy Blue Origin a v dobývání vesmíru. Bezos prosazuje, aby lidstvo přesunulo těžký průmysl na jiné planety a aby se díky tomu ze Země stala „krásná planeta pro život“.

Pokud by lidstvo zůstalo jen na Zemi, čeká jej prý stagnace, domnívá se miliardář, jehož majetek je odhadován na 132 miliard dolarů. Společnost Blue Origin, která zajišťuje lety do vesmíru, proto Bezos považuje za důležitější než Amazon.

I Bezos sdílí obavu některých věrozvěstů zkázy o tom, že lidstvu hrozí záhuba tím, že rychle vyčerpá veškeré zdroje. Tento údajný „trend“ chce Bezos vyřešit tím, že bude podporovat expanzi v rámci sluneční soustavy.

Domnívá se, že v rámci této expanze bude ve vesmíru žít v budoucnu až 1 bilion lidí.

„Když budeme mít bilion lidí na dalších planetách ve sluneční soustavě, tak můžeme mít i tisíc Einsteinů a Mozartů,“ uvedl Jeff Bezos v rozhovoru pro mediální skupinu Axel Springer.

„Zajímám se o vesmír, protože je mou vášní, přemýšlím o něm a studuji ho už od svých pěti let. Snažím se pracovat na vesmírném projektu, protože pokud se o to nebudeme snažit, tak bude naše civilizace stagnovat. Nechci, aby moji vnuci a pravnuci žili v takové civilizaci,“ řekl Bezos.

„Věřím, že v budoucnu bude možné přesunout těžký průmysl ze Země. V podstatě může být Země krásná planeta pro život.“

Bezos věří, že potenciální expanzi do vesmíru pomůže nastartovat i on sám. Klíč k budování civilizace mimo Zemi vidí Bezos ve znovupoužitelných raketách, které vyvíjí Blue Origin.

Při zatím posledním letu se firmě podařilo vynést raketu New Shepard 2.0 do výšky 106 kilometrů, což je pro Bezosovu společnost nový rekord. Blue Origin chce s tímto modulem podnikat turistické suborbitální lety, při kterých se raketa přiblíží k hranici vesmíru, případně ji překoná, ale nedosáhne oběžné dráhy kolem Země. (sfr)