Tisíce Slováků v předvečer Kuciakovy svatby vyšly protestovat do ulic. Požadovali slušnou zemi a svobodná média. (Foto: Twitter Roman M)

Tisíce Slováků znovu vyšly do ulic demonstrovat. Lidé požadovali slušnou zemi, předčasné volby a svobodu médií. Protest se konal v předvečer plánované svatby zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně.

Vražda Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové vyhnala Slováky do ulic už několikrát. Pochod měl symbolický název Předvečer svatby, protože v sobotu se dvojice měla brát.

Shromáždění Za slušné Slovensko, která svolali občanští aktivisté, se konala ve dvaceti slovenských i zahraničních městech. Nejvíce lidí – zhruba 25 tisíc – protestovalo v Bratislavě.

Dav skandoval hesla proti nejsilnější vládní straně Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica i za předčasné volby.

„Pátého května měla být jejich (pozn. red. Kuciaka a Kušnírové) svatba. Místo toho tu stojíme v předvečer sňatku se smutkem nad ztrátou výborného novináře a archeoložky,“ řekl spoluorganizátor demonstrace Juraj Šeliga.

Policie po dvojnásobné vraždě jako nejpravděpodobnější motiv zločinu označila Kuciakovu investigativní práci. Zastřelení novináře vyvolalo v zemi politickou krizi, během které Fico podal demisi a do čela vlády se postavil místopředseda jeho strany Směr-sociální demokracie Peter Pellegrini.

Novináři nařkli RTVS z čistek

Setkání v centru metropole předcházel průvod ulicemi, který odstartoval u budovy veřejnoprávního rozhlasu.

Po dubnové kritice poměrů v RTVS ze strany části redaktorů ve čtvrtek zhruba dvě stovky slovenských novinářů nařkli vedení RTVS kromě jiného z personálních čistek či z cenzury. Generální ředitel RTVS Jaroslav Rezník výtky odmítl.

Zástupci novinářů na demonstraci v Bratislavě přečetli zmiňovaný otevřený dopis, jakož i prohlášení šéfa organizace Reportérů bez hranic, podle kterého je RTVS pod rostoucím politickém tlakem.

Účastníci shromáždění podepisovali petici za vypsání předčasných parlamentních voleb.

Shromáždění podobná tomu bratislavskému byla na den svolána také do dvou desítek slovenských i zahraničních měst.

Neznámý pachatel zastřelil Kuciaka a Kušnírovou v jejich bytě ve Velké Mači na konci února. Zastřelený novinář se při své investigativní práci věnoval kromě jiného rozkrývání aktivit italských podnikatelů na východním Slovensku a vazbám Antotnina Vadala na spolupracovníky bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

(pel)