Rusko likviduje objekty laboratoří v Šichanech, kde se v 70. a 80. letech vyvíjely armádní jedy včetně nervově paralytické látky novičok. S informací přišla ruská státní agentura RIA Novosti. Podle britského deníku Daily Mail Rusové budovy likvidují proto, aby zahladili stopy před připravovanou cestou mezinárodních inspektorů vyšetřujících otravu agenta Sergeje Skripala.

Šichany, které leží v Povolží asi 730 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, jsou sídlem odbočky ruského Státního vědeckovýzkumného ústavu organické chemie a technologie (GNIIOChT), který vývoj armádních jedů zastřešoval.

Město, přístupné cizincům a Rusům jen na zvláštní povolení, má podle RIA Novosti několik sektorů, armádní výzkum byl soustředěn do zóny Šichany-5.

Když Rusko loni v souladu s mezinárodní smlouvou dokončilo likvidaci svých chemických zbraní, bylo rozhodnuto o stržení objektů výzkumného ústavu.

„Budovy, kde se vyvíjely jedy, ničí. Každý úlomek suti je přitom spalován ve speciální peci s teplotou 800–1200 stupňů. Ani potom nejsou úlomky bezpečné, odvážejí je do speciálního úložiště,“ napsala v reportáži z uzavřeného města ruská agentura.

Britský The Daily Mail napsal, že se objekty v Šichanech likvidují před příjezdem expertů z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). List cituje britského odborníka na chemické zbraně Hamishe de Bretton-Gordona, podle něhož Rusové k likvidaci laboratoří přikročili pravděpodobně proto, aby zabránili OPCW vyšetřit otravu Skripalových a nalézt v Šichanech důkazy.

„Načasování je zvláště cynické… Ničení laboratoří vypadá jako přiznání viny,“ řekl chemik.

(jaz)