Vyhrocené obchodní vztahy donutily Čínu zrušit nákup téměř 63 tisíc tun americké sóji. Plodinu se nyní snaží koupit všude jinde. Peking tak reaguje odvetou za uvalení amerických cel na ocel, hliník a další položky.

„Cokoliv teď kupují, není z USA,“ řekl Soren Schroder, ředitel největšího zpracovatele olejnatých semen Bunge.

„Nakupují boby v Kanadě, a hlavně v Brazílii, ale zcela záměrně nic v USA,“ citovala jej agentura Bloomberg.

Spojené státy uvalily cla na dovoz oceli, hliníku a dalších více než tisíce položek zboží z Číny. Cla prosazoval americký prezident Donald Trump, podle něj má jít o obranu před krádežemi duševního vlastnictví ze strany nejlidnatější země světa.

Čína minulý měsíc v odvetě oznámila uvalení cel mimo jiné na sójové boby z USA. Zatímco trh čekal, až opatření vstoupí v platnost, velcí hráči doufali, že napětí mezi zeměmi opadne a obchody budou pokračovat. To se ale nestalo.

Podle Schrodera je „naprosto jasné“, že Čína kvůli obchodnímu napětí přestala nakupovat sóju v USA, a je otázkou, jak dlouho to bude trvat. Dokud bude vládnout nejistota, zřejmě se situace nezmění, odhadl.

Cla na dovoz hliníku a ocele platí i pro jiné země, některé dostaly dočasnou výjimku. Mezi ty patří také státy Evropské unie. Trump nyní výjimku prodloužil o měsíc do 1. června. Mezitím se chce dohodnout na opatřeních, mezi která mají patřit například kvóty. Ty ale Brusel odmítá a oznámil, že je na případnou obchodní válku připraven.

(jaz)