USA investují do obrany suverénně nejvíc z celého světa.

Světové výdaje na zbrojení nadále stoupají. Loni překročily 1,739 bilionu dolarů (37,2 bilionu korun), což znamená nárůst o 1,1 procenta. Investicím do armády vévodí USA, na druhé příčce je Čína a třetí je nově Saúdská Arábie. Ta předstihla Rusko, kde výdaje na obranu výrazně poklesly.

Výdaje na zbrojení začaly růst v roce 1999 a rychle stoupaly do roku 2011, pak se udržovaly na stejné úrovni, ale loni opět mírně vzrostly. Výdaje na armádu tak nyní představují 2,3 celosvětového HDP, tedy 230 dolarů na každého člověka.

K vysokým výdajům výrazně přispěly Spojené státy, které daly na obranu 610 miliard dolarů, což je více, než činily dohromady investice sedmi následujících států. Výdaje v USA však meziročně nevzrostly. Specialistka SIPRI Aude Fleurantová ale varovala, že v letošním roce by se měly zvýšit:

„Trend klesajících vojenských výdajů v USA, který začal v roce 2010, skončil. Americké vojenské výdaje v roce 2018 výrazně stoupnou kvůli nárůstu vojenského personálu a modernizaci konvenčních a jaderných zbraní.“

V Rusku vojenské výdaje poprvé od roku 1998 klesly, a to o celou pětinu na 66 miliard dolarů. Podle expertů stockholmského ústavu (SIPRI) příčinou poklesu o 13,9 miliardy není jen změna kurzu, nýbrž krize ruské ekonomiky.

Na druhém místě co do množství financí vložených do ozbrojených sil zůstává Čína. Její výdaje na armádu podle SIPRI v roce 2017 stouply o 5,5 procenta na odhadovaných 228 miliard dolarů. Experti jsou ale přesvědčení, že čínské zbrojní investice jsou ve skutečnosti značně vyšší, než oficiálně uvádí vláda.

(jaz)