Evropská unie zakázala používání umělých pesticidů na bázi nikotinu, které údajně ohrožují včely. Kvůli nařízení se bouří pěstitelé cukrové řepy, kteří pesticid používají na ochranu semen v počátcích růstů. Česko hlasovalo proti zákazu, bylo ale přehlasováno ostatními zeměmi unie.

Zemědělci nebudou moci používat tzv. mořidla, tedy slupky z chemických látek, do které se čerstvě vyseté semínko cukrové řepy obalí. Mořidla rostlinu chrání před půdními škůdci dva měsíce po osevu, pak se v zemi rozloží.

Unie zákaz zdůvodnila potřebou větší ochrany včel. Dříve se totiž předpokládalo, že negativní vliv na včely je minimální. Pak byly ale v řadě zemí zaznamenány otravy tisíců včelstev a petici za zákaz látky podepsaly tři miliony lidí. Evropská komise proto pod tlakem veřejnosti zákaz schválila.

Zákaz mořidel semen může podle zemědělců znamenat citelný pokles výnosů, agronom Jan Vratislav ho odhaduje na 25 až 40 procent.

Podobně to vidí také ministerstvo zemědělství, které se pro příští rok pokusí prosadit pro Česko výjimku.

„Za současně používaná mořidla osiva není dostupná adekvátní náhrada. Bez nich je výrazně ohrožena rentabilita pěstování cukrové řepy,“ uvedl Vojtěch Bílý z ministerstva zemědělství

(jaz)