Desítky evropských aktivistů vyrazily na pochod, který má vyjádřit solidaritu s migranty. Na trase, jež započala na italsko-francouzských hranicích a končit bude v Calais, ujdou celkově 1473 kilometrů. Cílem je upozornit na osudy uprchlíků a vybrat peníze na pomoc.

Pět desítek lidí vyrazilo z italského pohraničního města Ventimiglia na hranici s Francií, což patří k dalším etapovým bodům, přes které se migranti z Afriky snaží po překonání Středozemního moře a Itálie dostat dál do nitra Evropy.

Pochod má mít 60 etap se zastávkami ve významných francouzských městech. Tento týden by měli aktivisté dorazit do Nice, 12. května mají být v Marseille, 24. května v Lyonu a 17. června v Paříži. Do Calais by měli dorazit 8. července.

Účast v pochodu přislíbil mimo jiné známý bouřlivák José Bové, který se dokázal stát i členem europarlamentu, kde působí od roku 2009. Bové v 80. a 90. letech vystupoval jako aktivista proti globalizaci a volnému obchodu. Například v roce 1999 se ve Francii na protest proti liberalizaci obchodu v zemědělství zúčastnil vandalského útoku na restauraci McDonald’s.

(jaz)