Andrej Babiš případnou rezignaci slíbil, poté zase vyvrátil...

Andrej Babiš popřel údajný neformální slib, že by v případě odsouzení odstoupil z vlády. To měl naznačit při jednání o vládě se sociálními demokraty, nicméně nyní premiér v demisi vyvrátil, že by rezignaci v případě odsouzení sliboval.

Podle šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) tyto věci do koaličních smluv nepatří.

„Něco takového považujeme za dehonestující, ponižující… za něco, co se nemůže dávat na papír, je to věc politického morálního rozhodnutí,“ řekl televizi Prima.

Babiš podle Vondráčka sociálním demokratům naznačoval, že by v případě odsouzení z vlády odešel.

„To je na něm. Ale on to naznačoval při jednání: To nechte na mně, klidně bych odstoupil, nemám s tím problém,“ popsal Vondráček Babišova slova.

Babiš, který je obviněn kvůli dotaci na farmu Čapí hnízdo, ale Právu poté napsal, že nic takového ČSSD nesliboval.

„Není to tak,“ sdělil.

Vondráček také řekl, že podmínka ČSSD by byla tlakem na justici.

„Soudce, který o tom rozhodne, vlastně rozhodne, že padne vláda,“ dodal.

Argumentoval, že by ANO stejně tak mohlo po ČSSD žádat, aby zaplatila dluh 338 miliónů dědicům právníka Zdeňka Altnera, o kterém pravomocně rozhodl soud, vůči čemuž ČSSD podala dovolání.

Předseda ČSSD Jan Hamáček zopakoval, že na záruce ohledně stíhaného člena vlády trvá. Stejně jako na podmínce, že skončí premiér, a padne tak celá vláda, pokud všech pět ministrů ČSSD podá demisi. Tato podmínka by měla podle Hamáčka zajistit, že ve Sněmovně nebudou přehlasováni poslanci ANO, KSČM a SPD. Sociální demokracie také trvá na tom, aby z klíčových funkcí ve Sněmovně byli odvoláni členové Okamurovy SPD.

(jaz)