Protesty v Nikaragui se změnily v krvavá jatka, celkem už bylo zabito 63 lidí.

Protesty obyvatel proti zvyšování daní v Nikaragui se změnily v krvavá jatka. Kvůli daňové reformy už bylo celkem zabito 63 lidí. Zvýšení daní a snížení penzí zavedla vláda sandinistického vůdce Daniela Ortegy. 

Střelba pořádkových jednotek podle Nikaragujského střediska pro lidská práva (CENIDH) zranila přes 160 lidí, dalších 15 osob zůstává nezvěstných.

Většinu mrtvých tvoří studenti, kteří stojí v čele protestů.

Nepřiměřené použití síly ze strany policie kritizovaly Evropská unie, Spojené státy i Vatikán.

Demonstrace vypukly minulý týden kvůli plánovanému snížení důchodů a zvýšení příspěvků zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální pojištění.

Bývalý levicový revolucionář Ortega chystanou reformu odvolal, lidé ale dál vycházeli do ulic a požadovali jeho odstoupení. Odejít z funkce má podle protestujících i Ortegova manželka zastávající úřad viceprezidenta.

Protesty zahájili důchodci. Později se k nim přidali studenti. Zpočátku byly protesty pokojné. Z eskalace násilí se navzájem obviňují obě strany.

Jedná se o největší protesty za posledních jedenáct let vlády bývalého vůdce levicových sandinistických partyzánů Daniela Ortegy. Důvodem zvýšení odvodů i daní a snížení penzí byla snaha udržet sociální systém.

Podle demonstrantů však Ortega zradil sandinistické principy výměnou za moc. Kritizují vládu také kvůli korupci, potlačování opozice a kvůli neschopnosti efektivně bojovat s požárem pralesa.

(pel)