Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) slíbil sociálním demokratům, že v případě odsouzení odstoupí, řekl šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) slíbil při vyjednávání se sociálními demokraty, že odstoupí z funkce, pokud bude prvoinstančně odsouzen. Uvedl to šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Hnutí ANO podle něj také nemá žádný náhradní plán B pro sestavení vlády, pokud nevyjedná společný kabinet s ČSSD a podporou komunistů.

Premiér Andrej Babiš při vyjednávání s ČSSD slíbil, že rezignuje, pokud bude prvoinstančně odsouzen. V pořadu Partie televize Prima to uvedl předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Do koaliční smlouvy však takové ujednání podle něj nepatří a má zůstat otázkou politické a morální odpovědnosti.

„Kdyby k něčemu takovému došlo, tak by samozřejmě Andrej Babiš reagoval, ale proč to chtějí mít na papíře?“ uvedl Vondráček na dotaz, jak se hnutí ANO dívá na požadavek ČSSD, aby byla v připravovaném návrhu koaliční smlouvy zanesena podmínka, že prvoinstančně odsouzený ministr rezignuje.

Podle Vondráčka je totiž taková pojistka dehonestující a ponižující. Je totiž otázkou „politického a morálního rozhodnutí“ konkrétního politika. Předseda vlády v demisi podle Vondráčka už naznačil na jednání s ČSSD, jak by na tuto situaci reagoval.

„To nechte na mě, klidně bych odstoupil. Já s tím nemám problém,“ parafrázoval ve studiu Vondráček slova Andreje Babiše.

Štěch: V ANO chybí demokratické rozhodování

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) namítal, že Babiš mění názory podle toho, jak se mu to hodí. Štěch uvedl, že v ANO rozhoduje persona, která toto hnutí nastartovala. V hnutí podle Štěcha chybí demokratické procesy rozhodování.

Babiš „velmi účelově mění názory podle toho, jak se to hodí jemu“, řekl Štěch, který patří mezi hlasité odpůrce vlády ČSSD s ANO. Vondráček se proti takovémuto nálepkování ANO ohradil, podle něj to má za cíl oslabit hnutí.

„Naše síla je držet pohromadě a držet svého předsedu,“ uvedl Vondráček.

ANO nemá žádný plán B

ANO podle svých představitelů také nemá žádnou náhradní variantu pro sestavení vlády, pokud by nevyjednala společný kabinet s ČSSD a s podporou KSČM.

„Žádnou variantu B nemáme, ale pracujeme na tom, aby byla zajímavá varianta A pro naše členy i členy ČSSD,” uvedl Vondráček.

Místopředsedkyně ANO a středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová v Otázkách Václava Moravce odmítla možnost, že by hnutí oslovilo kvůli vládní spolupráci SPD Tomia Okamury, pokud by ČSSD například v plánovaném vnitrostranickém referendu odmítla koaliční spojenectví.

(pel)