Kim Čong-un se setkal s jihokorejským prezidentem.

Kim Čong-un se setkal s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Stal se tak prvním vůdcem KLDR, který od korejské války v letech 1950 až 1953 vstoupil na jihokorejskou půdu. Summit obou zemí se má týkat hlavně toho, jestli se Pchjongjang vzdá jaderných zbraní.

„Jsem nadšený, že se setkáváme na tomto historickém místě. Je dojemné, že jste došel až k demarkační linii, abyste mě osobně uvítal,“ řekl Kim Čong-un na hranici mezi Severní a Jižní Koreou, kde se pozdravil s jihokorejským prezidentem.

„Setkat se na tomto místě bylo vaším velkým rozhodnutím,“ odpověděl Mun Če-in.

Pětašedesátiletý Mun a čtyřiatřicetiletý Kim si poté podali ruce a otočili se tváří k severokorejským fotografům, a poté k jejich kolegům na jihokorejské straně. Pak v předem neplánovaném gestu vzal Kim Muna za ruku a vyzval ho, aby společně s ním udělal krok zpět na sever, kde spolu znovu krátce pohovořili.

Hodinu po slavnostním uvítání a symbolickém stisku rukou na demarkační linii začalo mezi severokorejským a jihokorejským vůdcem oficiální jednání v Mírovém domě v Jižní Koreji.

„Nyní začínají nové dějiny. Věk míru od počátečního historického bodu,“ napsal Kim do knihy hostů.

Mun navrhl konání dalších summitů a Kim vyjádřil ochotu navštívit jihokorejský prezidentský palác. Po skončení jednání Kim odjel zpět na Sever.

Summit je teprve třetí vrcholnou schůzkou od dob rozdělení Korejského poloostrova. V roce 2000 se sešel jihokorejský prezident Kim Te-džung se severokorejským diktátorem Kim Čong-ilem. Ten se pak v roce 2007 setkal i s Kim Te-džungovým nástupcem Ro Mu-hjonem. Obě setkání proběhla v severokorejském Pchjongjangu.

Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu, protože vzájemný konflikt z 50. let byl ukončen pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou smlouvou.

(jaz)