V hrubém domácím produktu (HDP) na hlavu překoná ČR v roce 2022 Itálii. Zároveň se ale Česku v HDP, tedy jednom z klíčových ukazatelů výkonnosti ekonomiky, příblíží Slovensko. Vyplývá to z informací Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Česko, co se HDP na hlavu týče, do roku 2023 zvýší svůj náskok před Řeckem a Portugalskem, předežene Itálii, dostane se téměř na úroveň Kypru a sníží náskok Španělska, plyne z dat, která publikoval MMF.

Česko by mělo Itálii překonat v roce 2022, kdy náš roční HDP na hlavu dosáhne hodnoty téměř 37 tisíc mezinárodních dolarů, loni to bylo kolem 30 tisíc.

Zatímco Česko patří v rámci EU mezi svižněji rostoucí ekonomiky, výkon Itálie je podprůměrný a proto se v žebříčku postupně propadá. Z výhledu MMF také vyplývá, že Španělsko Itálii v HDP na hlavu překoná už letos.

Mezi zeměmi napříč EU jsou v ukazateli několikanásobné rozdíly. Rekordní HDP na hlavu má Lucembursko, nejslabší jsou Bulhaři. V porovnání s předními zeměmi Česko výrazně pokulhává, má zhruba čtvrtinové HDP na hlavu jako Švýcarsko, a ani ne poloviční jako Německo.

Mimořádně vysoký poměr HDP na hlavu v případě Lucemburska je podle statistiků ovlivněn také tím, že v zemi pracuje velké množství občanů sousedních zemí. Ti přispívají k ekonomickému výkonu velkovévodství, nejsou ale počítáni mezi rezidenty při dělení HDP na hlavu.

HDP na hlavu je nyní hlavním kritériem pro rozdělování peněz z fondů soudržnosti EU. Chudší země dostávají více a bohatší méně. Tím, že se Česko přibližuje průměru Unie, jeho nároky klesají.

Evropská komise nicméně nyní chystá návrh změny pravidel, kritéria by měla být mnohem širší – od nezaměstnanosti mládeže, vzdělávání a životního prostředí až po inovace a přístup zemí k migraci, uvedl deník Financial Times.

V důsledku změny by mělo jít méně peněz do střední Evropy a více zemím jako Řecko či Španělsko.

(jaz)