Japonsko objevilo v moři u ostrova Minamitori šestnáct milionů tun těch nejvzácnějších prvků. Minerály obsahují 17 prvků, na něž měla dosud monopol Čína. Ta je využívala při výrobě elektromobilů, počítačových čipů, televizorů a dalších elektronických zařízení. Podle expertů může objevený poklad změnit světovou ekonomiku.

Japonsko začalo vzácné prvky hledat v roce 2014, aby uniklo z rostoucí závislosti na Číně. Právě na jejím území se nacházejí největší ložiska těchto materiálů, které Japonci, ale také Spojené státy potřebují pro svůj vysoce rozvinutý průmysl.

Zahájení těžby z nových ložisek potřebuje ještě čas, těžit vzácné prvky je náročné technicky i finančně. Vědci budou muset nejdříve určit nejvýhodnější metodu. Většina nalezených prvků pochází z výbuchů supernov, z doby před vznikem Země. Na planetu se dostaly během jejího formování.

Jen na to, co nadělí příroda, ale Japonci nečekají. Vědci na ostrovech se snaží vytvořit nové umělé prvky, které se v přírodě nenacházejí. Práce je zatím ve fázi základního výzkumu, směřuje ale k tomu, aby vznikly nové elementy k případnému průmyslovému využití.

(jaz)