Ceny pohonných hmot v ČR zdražují už pátý týden v řadě. Benzín Natural 95 zdražil za týden o 15 haléřů na 31,18 koruny za litr, v Praze stojí už přes 32 korun. O 18 haléřů na 30,21 korun stoupla i cena nafty. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Nejvyšší ceny platí motoristé v Praze, kde litr naturalu vyjde v průměru na 32,09 koruny, stejné množství nafty na 31,11 koruny. V žádném jiném kraji se průměrná cena benzínu přes 32 korun nedostala, a také diesel nikde jinde nestojí více než 31 korun.

Naopak nejlevněji se tankuje na jihu Čech. Průměrná cena benzínu v Jihočeském kraji je 30,72 Kč za litr, nafta vyjde na 29,69 koruny. Méně než 30 korun zaplatí za litr nafty ještě v Ústeckém, Královéhradeckém, Libereckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji.

Pohonné hmoty v Česku zlevňovaly zhruba od poloviny února až do druhé poloviny března, kdy se dostaly nejníže za víc než čtyři měsíce. Poté začaly ceny opět stoupat. Důvodem je zdražování ropy, za kterým podle analytiků stojí hlavně napětí na Blízkém východě a hrozba obnovení amerických sankcí vůči Íránu.

(jaz)