Migrace názorově rozdělila obyvatele evropských zemí, říká průzkum

Lidé se domnívají, že jejich země je rozdělena více, než tomu bylo před 10 lety. Tento pocit převládá především v Evropě. Ukázal to průzkum agentury Ipsos Mori provedený pro stanici BBC.

Průzkum provedený ve 27 zemích, ukazuje, do jaké míry si lidé myslí, že je jejich společnost rozdělena.

Studie zjistila, že tři ze čtyř lidí ve všech 27 zkoumaných zemích (76 %) si myslí, že společnost ve jejich zemi je rozdělena – tento pocit dominuje v Srbsku (93 %), následuje Argentina (92 %), Peru a Chile (oba 90 %). naopak v Saúdské Arábii vnímá společnost jako rozdělenou jen 34 % lidí, následuje Čína (48 %) a Japonsko (52 %).

Na otázku, jak se rozdíly změnily v porovnání s dobou před deseti lety, se šest z deseti respondentů (59 %) uvedlo, že jejich země je nyní více rozdělena (ve srovnání s 16 %, kteří tvrdí, že je méně rozdělena). Nejvíce byl tento nárůst zaznamenán v evropských zemích, tři čtvrtiny (77 %) lidí ve Španělsku říkají, že jejich země je nyní více rozdělena než před deseti lety, následuje Švédsko, Německo, Británie a Itálie (všechny 73 %).

Ve všech 27 zemích jsou za hlavní příčinu napětí mezi lidmi označovány odlišné politické názory (44 %), rozdíly mezi bohatými a chudými (36 %), rozdíly mezi přistěhovalci a lidmi narozenými v zemi (30 %) a rozdíly mezi náboženstvími (27 %).

V mnoha evropských zemích jako jsou Itálie (61 %), Velká Británie (50 %), Švédsko (49 %), Německo (46 %), Francie (45 %), je velmi silně vnímáno napětí mezi imigranty a lidmi narozenými v zemi. Polovina nebo téměř polovina lidí v Belgii (50 %), Velké Británii (47 %), Austrálii (47 %) a Francii (45 %) si myslí, že v jejich zemi existuje napětí mezi lidmi různých náboženství. Nejméně důvěřují imigrantům lidé v Rusku (34 %), Malajsii (31 %) a Maďarsku (28 %).

„Rozdíly mezi přistěhovalci a lidmi narozenými v zemi jsou považovány za příčinu napětí v mnoha západoevropských zemích, zatímco napětí mezi bohatými a chudými je hlavním problémem v Rusku, Číně a Japonsku,“ uvedli výzkumníci.

(jaz)