Spor o regulaci hypoték pokračuje. ČNB by chtěla stanovovat, kolik banky na hypotéku mohou půjčit.

Česká národní banka varovala před hypotéční krizí a její představitelé proto hájí opatření omezující dostupnost hypoték. Ředitel měnové sekce ČNB Tomáš Holub upozornil, že hypotéční krize skutečně může přijít s tím, jak se budou zvyšovat úrokové sazby. Klienti bank by v důsledku toho museli splácet výrazně více, než dnes.

„Když si mladá rodina vezme dostupnou hypotéku, dostane se snadno do situace, že nebude moci hypotéku splácet,“ prohlásil Holub v ČT.

Bývalý guvernér ČNB a dnešní europoslanec Luděk Neidermayer prohlásil, že hypotéky jsou dnes extrémně dostupné, což postupně pomine.

Už koncem roku 2017 se úroky hypoték zvýšily nad 2 procenta. V současné době se blíží 2,5 procentu.

„Sazby jsou historicky nízké. Je otázka, zda ti lidé, co si vzali hypotéku s úrokem dvě procenta, se vrátí k normálu ze dvou na čtyři procenta, tak to může u běžné hypotéky znamenat 2000 měsíčně,“ zdůraznil Niedermayer.

Představitel ČNB Holub hájil snahu centrální banky omezit hypotéky tak, aby nepokrývaly celou cenu nemovitosti.

„Podobné zákonné úpravy mají centrální banky v řadě zemí. Jedno z poučení z hypotéční krize je, že centrální banky potřebují opatření, aby mohly zasáhnout,“ uvedl Holub.

Tuto povinnost týkající se podílu hypotéky na celkové ceně nemovitosti však poslanci odmítli. ČNB však nadále požaduje stanovit hranici.

„V druhém čtvrtletí 2017 činil podíl hypoték, kde je podíl hypotéky na nemovitosti 80 až 90 procent 28 procent, a ne doporučených patnáct. Už se k tomu blíží, banky se doporučení začaly přizpůsobovat, ale nebylo to přizpůsobení okamžité,“ řekl Holub.

Jak dodal, pouhé doporučení nemusí stačit.

„Je tu nebezpečí, že doporučení nemusejí dodržovat agresivnější hráči trhu.“

Ratingová agentura Moody´s navíc nedávno varovala, že komerční banky v ČR se nedrží limitů, jak vysokou část nemovitosti lze hradit z hypotéky.

Niedermayer upozornil na to, že problém vzniká na realitních trzích.

„Velká část krizí vznikala na realitních trzích, ceny nemovitostí byly vysoké a lidem to připadalo normální. Když úroky stouply, lidi nemohli hypotéky splácet, ceny klesly a banky se dostaly do krize.“

”Není to určitě nebezpečí, které se týká měsíce, čtvrt roku, roku,“  dodal.

I on proto podporuje určité regulace.

Podle Niedermayera jsou dnes ceny bytů v ČR vysoké. Poukázal na fakt, že při při ceně metru čtverečního 60 tisíc korun v Praze si i člověk s nadprůměrným platem si za jednu měsíční výplatu koupí sotva jeden metr plochy bytu…

„Zásadní je zvýšit nabídku bytů,“ tvrdí Niedermayer.

Hlavním problémem je podle Niedermayera váznoucí výstavba bytů, což trvá desetiletí. (sfr)