České potraviny, které se řadí do kategorie levných, propadly v testu kvality. V porovnání s levnými výrobky z Německa, Rakouska, Slovenska a Polska obsadily české potraviny hned několik posledních míst. Test uskutečnil časopis dTest.

Test se zaměřil na chlazené a mrazené potraviny, konkrétně točený a měkký salám, silné párky, rybí prsty, lahůdkový salát, jahodový jogurt a kysané zelí.

Německé produkty prodávané za podobnou měrnou cenu obsadily v porovnání kvality všech chlazených výrobků dvakrát první místo, konkrétně v kategorii točených salámů a měkkých salámů.

České zboží v kvalitě ani jednou nezvítězilo, naopak třikrát skončilo poslední – v případě měkkých salámů, rybích prstů a kysaného zelí.

Nejlepší kvalitu v kategorii párků a lahůdkových salátů obsadilo polské zboží. Rakušané se mohou pochlubit nejkvalitnějším jahodovým jogurtem a kysaným zelím. Slováci dosáhli alespoň jednou na první příčku, a to v hodnocení rybích prstů.

Redaktoři nakoupili potraviny v české, slovenské a německé pobočce řetězce Kaufland, polském supermarketu Biedronka a v rakouské prodejně Spar.

(jaz)