Úplný zákaz kouření v restauracích bude trvat dál.

Protikuřácký zákon platí dál ve stávající podobě. Provozovatelé tak nemohou ve svých restauracích zřizovat kuřárny. Skupina senátorů v čele s Ivo Valentou docílila ve stížnosti u Ústavního soudu (ÚS) jen kosmetických změn.

Senátoři uspěli s návrhem na změnu ustanovení, které zakazovalo prodej cigaret a alkoholu na akci určené převážně pro děti mladší osmnácti let. Plénu se nelíbil pojem „převážně“ s tím, že takové označení je příliš vágní. Zákaz prodeje tak platí u akcí pro děti do osmnácti let.

Malého vítězství dosáhli senátoři i v ustanovení zakazujícím požívání alkoholu nebo jiných návykových látek při činnostech, kdy by člověk mohl takovým jednáním ohrozit sám sebe nebo poškodit majetek.

„Takové ustanovení totiž dopadá na každou fyzickou osobu při i rutinní činnosti, jako je sekání trávy, žehlení nebo umývání nádobí,“ konstatoval Rychetský s tím, že za takové situace by si člověk nemohl dopřát ani skleničku.

Soudci upozornili, že si uvědomují silný kulturní i společenský rozměr zákazu. Ovšem zdůraznili, že vymezení pravidel je na zákonodárci.

„Negativní účinek kouření považuje ÚS za skutečnost, kterou není třeba prokazovat. Zákaz kouření tedy sleduje legitimní cíl,“ upozornili soudci.

Senátor Valenta však po vyhlášení přiznal zklamání.

„Doufali jsme, že budou umožněny aspoň kuřárny,“ přiznal.

Podle soudců ale ani zákaz kuřáren neodporuje ústavě, zdraví totiž podle nich poškozují i tak, například tím, že do nich obsluha musí chodit uklízet.

Svobodní: Česká republika není vězení, vznik kuřáren by měl být možný

K rozhodnutí ÚS se vyjádřil také předseda strany Svobodných Tomáš Pajonk.

„Úplný zákaz kouření v restauracích bohužel nadále platí. Ústavní soud jej neshledal protiústavním a vznik kuřáren neumožnil. Ve vězení lze očekávat omezení některých práv pachatelů trestných činů. Je to zcela logické. Svobodní však nepovažují Českou republiku za vězení, kde by občané měli být dozorováni a omezováni na základních právech. Rozhodnout, zda v restauraci bude, či nebude dovoleno kouřit, je výsostným právem majitelem restaurace. Stejně tak je výsostným právem každého zákazníka, zda do restaurace, kde se kouří, vstoupí a bude užívat tamních služeb,“ řekl Pajonk.

„Zákaz kouření sebou přinesl zánik mnoha hospod, snížený výstav piva, zvýšené náklady některých obcí (které je pro zachování restauračního zařízení v obci začaly dotovat), zvýšené náklady na úklid veřejných prostranství (když jsou kuřáci nuceni kouřit na ulicích), nepohodlí občanů bydlících v okolí restaurace (zvýšený hluk na ulicích). Zákaz kouření v restauracích s pseudozdůvodněním, že se jedná o ochranu zdraví zaměstnanců (kteří si také mohou svobodně rozhodnout, zda budou či nebudou v daném provozu pracovat) odmítáme,“ dodal předseda Svobodných.

(jaz)