Někteří migranti se z Německa vrací zpátky do Sýrie.

Německo opouští část žadatelů o azyl ze Sýrie a Iráku. Kvůli tomu, že za nimi do Evropy nepřijedou jejich rodinní příslušníci. Někteří migranti se tak snaží alespoň získat peníze prodejem dokumentů, které jim Německo vystavilo.

„Na sociálních sítích se k prodeji nabízí především německé cestovní dokumenty,“ píše se podle serveru Spiegel v policejní analýze.

Údajnou ztrátu osobních dokumentů, které jim vydaly jako uprchlíkům německé úřady, hlásí od konce roku 2016 v Turecku hlavně Syřané. Policie se domnívá, že tyto cestovní dokumenty se prodávají nebo jinak předávají dalším osobám.

Hlavním důvodem, proč chtějí syrští uprchlíci odejít z Evropy přes Turecko zpět do vlasti jsou problémy, kterým čelili, když si chtěli do hostitelské země přivést rodinné příslušníky. Někteří Iráčané podle interní zprávy německé policie cítí také frustraci z podmínek, ve kterých musejí v Německu žít, například proto, že nemohou získat práci.

Německá policie loni podle Spiegel Online zaznamenala 554 případů, kdy se někdo pokusil do Německa dostat s pravými cestovními dokumenty, které byly ovšem původně vydány někomu jinému. Stovka dokumentů pocházela z Německa, další stovka z Itálie, kolem padesáti z Francie. V menším množství se objevily dokumenty švédské, řecké a belgické.

V arabskojazyčné skupině na facebooku, která nese název Opačné vystěhovalectví z Evropy do Turecka, se podle německého serveru před časem nabízel k prodeji třeba norský pas. Německý dokument včetně zdravotní karty se ve skupině prodával za 1400 dolarů (zhruba 29 000 Kč). Místem předání takto nabízených dokumentů jsou nejčastěji Řecko či Turecko. V těchto zemích mnohdy žijí Syřané či Iráčané, kteří tam uvázli po uzavření takzvané balkánské stezky a nadále touží dostat se do západní Evropy.

Jelikož úspěch cesty přes hranice s dokumentem, který patří někomu jinému, záleží do značné míry na tom, zda si jsou starý a nový majitel alespoň trochu podobní, sdílejí majitelé dokumentů ve facebookových skupinách často nejen svůj věk, ale i své pasové fotografie.

Podle interní zprávy spolkové policie, ze které cituje Spiegel Online, se díky pravým dokumentům patřícím jiné osobě do Německa dostali v několika málo případech i lidé podezřelí z terorismu. Šlo o Syřany a Iráčany, ale také o lidi, kteří se do Německa vraceli poté, co tuto zemi dříve opustili, aby se zapojili do bojů na Blízkém východě.

(jaz)