Premiér v demisi Babiš chce vybrat ministra vnitra sám.

Andrej Babiš odmítl nabídnout ČSSD křeslo ministerstva vnitra či financí, jak sociální demokraté požadovali. Namísto toho by chtěl premiér v demisi vnitro obsadit nezávislým odborníkem, jehož by sám vybral.

Babiš podle informací Práva sociálním demokratům pět křesel ve vládě – ministerstvo práce a soc. věcí, ministerstvo obrany, zahraničí, školství a kultury.

Ministra vnitra by chtěl ale vybrat premiér v demisi sám, ČSSD by jej pouze schválila. Sociální demokracie není podle zdroje Práva z nabídky vůbec nadšená.

V pátek nabídku posoudí předsednictvo ČSSD. Pokud by na ni kývlo, o vstupu do vlády by mělo rozhodnout vnitrostranické referendum.

Babišova nabídka směrem k ČSSD padla na pondělním nočním jednání o vládě mezi špičkami ANO a soc. dem. O schůzku požádal poté, co výbor ANO nedoporučil vládní spolupráci s SPD Tomia Okamury.

První kolo jednání mezi soc. dem. a ANO skončilo 5. dubna poté, co Babiš odmítl požadavky ČSSD, aby coby trestně stíhaná osoba z kabinetu odešel, nebo pustil ČSSD resort vnitra či financí. Konec jednání posléze stvrdilo předsednictvo ČSSD i sjezd strany v Hradci Králové.

ČSSD a ANO by měly dohromady ve Sněmovně 93 poslanců, jejich menšinovou vládu by mohli podpořit komunisté. Ti však ještě informace o rozložení sil v případné koalici nedostali. Očekávají jejich získání do konce týdne, aby je vedení strany mohlo v sobotu předložit na volebním sjezdu KSČM.

Spekuluje se o tom, že by se nominantem na ministra vnitra mohl stát bývalý předseda klubu ČSSD Jeroným Tejc, který ze strany odešel po volbách do Sněmovny loňského roku, v nichž sám již nekandidoval.

(jaz)