Na letišti už si kuřáci nezapálí (Foto: Vova Novaque)

Na pražském letišti Václava Havla už si člověk od května cigaretu nezapálí. Letiště se stane kompletně nekuřáckým a bude ukončen provoz dosavadních kuřáckých koutků v tranzitním prostoru. Zákaz bude platit i pro uživatele elektronických cigaret.

Kouřit bude možné jen na vyhrazených místech před budovou.

Letiště Praha uvedlo, že rozhodnutím jde vstříc modernímu trendu a zároveň reaguje na zpětnou vazbu od cestujících.

Následuje tak příkladu řady zemí či jednotlivých letišť, které se již plně nekuřáckou cestou vydaly. Nekuřácká už jsou například letiště ve Velké Británii či ve Španělsku, více než 600 letišť ve Spojených státech či některá ruská letiště. Zařazením do této skupiny se Letiště Václava Havla Praha chce stát jedním z průkopníků tohoto přístupu ve střední Evropě.

Rozhodnutí předcházela analýza dosavadního fungování provizorních kuřáckých prostor, včetně stížností cestujících, které je doprovázely. Letiště také zvažovalo provozní a bezpečnostní rizika, stejně jako nutné investice na vybudování trvalých kuřáren splňujících přísné legislativní nároky.

Kuřáci by si navíc měli dávat pozor i na další omezení. Například uživatelé elektronických cigaret mohou mít problémy kvůli kapalným náplním i s jejich převozem. Objem jednotlivých tekutin, které si cestující s sebou vezmou do letadla, zpravidla nesmí přesáhnout 100 mililitrů. Omezení bylo zavedeno v roce 2006 z obav použití tekutin k teroristickým útokům.

Letiště Praha již o změně informovalo letecké společnosti a cestovní kanceláře. O kapacitně nepříliš velké kuřárny byl přitom na letišti zájem, občas se před nimi tvořily fronty. Rozhodnutí přichází v době, kdy část poslanců prosazuje zmírnění zákona zakazujícího kouření v restauracích, například umožněním provozu kuřáren.Vláda v demisi nicméně naposledy uvedené návrhy odmítla.

(jaz)