Desítky tisíc Maďarů demonstrovaly proti volebnímu systému v zemi, díky němuž mohl premiér Viktor Orbán znovu vyhrát parlamentní volby. (Foto: Twitter Cecilia Hansson)

Desítky tisíc Maďarů v sobotu protestovaly v Budapešti proti „nespravedlivému volebnímu systému“. „Orbáne zmiz“ a „Diktátor“ skandovali Maďaři na protivládní demonstraci. Tamní volební systém podle organizátorů akce umožnil premiéru Viktoru Orbánovi opět zvítězit v parlamentních volbách a získat dvoutřetinovou většinu i s výrazně nižším ziskem hlasů.

Pořadatelé demonstrace se svolali přes facebookovou skupinu nazvanou „My jsme většina“. Požadují přepočítání hlasovacích lístků, svobodu médií a nový volební zákon. Chtějí také efektivnější spolupráci mezi opozičními stranami místo hašteření, které volbám přecházelo.

Podle názoru Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě volby neposkytly opozičním stranám rovné podmínky, nicméně základní práva byla respektována.

K protestům byla povolána policie i pořádkové jednotky, ale akce se nesla v pokojném duchu.

Demonstranti pochodovali od budovy budapešťské opery k parlamentu, uvedla agentura Reuters. Podle zpravodaje agentury AFP mezi nimi byli liberálové, levice, ale i příznivci pravicového Jobbiku.

„Nechceme žít v neliberálním státu, ale v opravdové demokracii s vládou práva, systémem brzd a protivah, kde premiér nedělá rozhodnutí jen podle sebe a nevede rasistickou předvolební kampaň,“ řekl jeden z protestujících agentuře AFP.

Dav pak na náměstí u parlamentu požadoval nové volby a pískal na protest proti údajným volebním obvodům. Demonstrace skončila před devátou hodinou za zpěvu maďarské a evropské hymny. Protesty se mají opakovat znovu za týden.

Současný volební systém Maďarska prosadil právě Orbán a platí od roku 2012. Do dolní komory se volí celkem 199 kandidátů, používají se k tomu ale dva různé systémy.

Zatímco 93 poslanců se volí stejně jako u nás – tedy poměrným systémem z kandidátek jednotlivých stran, zbylá většina 106 poslanců se volí systémem, který je znám například v Británii. Ve sto šesti volebních obvodech proti sobě strany nenasazují celé kandidátky, ale jen jednotlivé kandidáty.

Takový systém výrazně posiluje větší strany, což je právě základem sporu mezi vládou a protestujícími. Viktor Orbán se stranou Fidesz obdržel v před týdnem 49,27 procent hlasů, obsadil ale dvě třetiny všech křesel.

(pel)