ANO Andreje Babiše bude znovu vyjednávat s ČSSD

Andrej Babiš a jeho hnutí ANO plánuje znovu vyjednávat o vládě s ČSSD. To navzdory nedávné radě od prezidenta Zemana, aby Babiš sestavil vládu s SPD a komunisty. Sám Babiš hlasoval pro obnovení námluv se sociální demokracií. Vládu s důvěrou chce do konce června.

Babiš nechtěl říci, co ČSSD na pondělním jednání nabídne. Neprozradil ani, zda straně přenechá vedení ministerstva vnitra nebo financí.

„Budeme pokračovat, odpíchneme se od toho posledního jednání,“ sdělil Babiš.

Uvedl, že on sám na jednání čtvrtečního výboru hlasoval pro obnovení jednání se soc. dem.

„Když jsem šel hlasovat, tak jsem si kladl různé otázky. Ve finále jsem se podvolil většině výboru. Hlasoval jsem pro,“ prohlásil premiér.

Na otázku, zda bude mít Česká republika do prázdnin vládu s důvěrou, odpověděl, že snad ano.

Za prezidentem se chce Babiš vypravit v neděli. Chce mu osobně vysvětlit, proč bude ANO pokračovat v námluvách s ČSSD. Zeman totiž Babišovi doporučil vyjednávat s SPD Tomia Okamury. Proti tomu je však část ANO.

„Chci vysvětlit panu prezidentovi, co se stalo a co jsem, když jsem byl v Lánech, nepředpokládal,“ uvedl Babiš.

Když se totiž před pár dny na poslaneckém klubu ANO hlasovalo o tom, zda dál jednat s ČSSD, bylo pro jen 24 ze 66 přítomných poslanců.

Babiš dodal, že stále počítá s tím, že případnou koalici ANO a ČSSD by podpořili či tolerovali komunisté. Ty však čeká příští sobotou sjezd a je otázkou, zda v čele zůstane dosavadní šéf strany Vojtěch Filip.

(jaz)