Do Česka přijel kvůli brexitu hlavní unijní vyjednavač Michel Bernier. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše dopadla jednání dobře, především co se týče zachování současné úrovně práv českých občanů v Británii po brexitu.

„My jsme spokojeni s vyjednáváním týmu pana Barniera. Všechny české zájmy byly zapracovány,” řekl Babiš.

Připomněl, že v Británii žije zhruba 50 tisíc českých občanů. Česko označuje za svou prioritu, aby se práva těchto lidí nijak nekrátila poté, co Británie z EU příští rok odejde.

Takzvaná rozvodová smlouva je podle Barniera dojednána ze tří čtvrtin. Mezi hlavní nedořešená témata patří budoucí režim na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Babiš označil za významný bod budoucích vztahů z hlediska Česka zachování obchodní výměny.

„Důležité je, abychom udrželi naše obchodní vztahy. Protože pro nás je Velká Británie exportní trh a my tam máme podstatně větší export než dovoz,” řekl.

Británie je podle něj důležitá zejména pro české automobilky.

Barnier ale uvedl, že na základě britských požadavků očekává určitá omezení obchodních vztahů proti současnosti.

Barnier se sešel i s ministrem průmyslu v demisi Tomášem Hünerem (za ANO). Podle Barniera je třeba, aby české firmy čas před březnem 2019 maximálně využily a na možné překážky, které v souvislosti s brexitem vzniknou, se pečlivě připravily. Hüner zdůraznil, že jeho prioritou je, aby překážky na trhu zboží a služeb nebyly nepřekonatelné a neodradily firmy od působení ve Velké Británii.

(jaz)