Nemovitosti v Česku zdražují rychlým tempem

Ceny bytů a domů v Česku rostou vysokým tempem. V Evropské unii zdražují svižněji už jen ve 4 zemích. Meziročně stouply v ČR v posledním loňském čtvrtletí o 8,4 procenta. Vyplývá to z aktuálních údajů Eurostatu.

Koncem loňského roku nejrychleji zdražovaly nemovitosti v Irsku – o 11,8 procenta. S meziročním růstem o více než 10 procent následují Portugalsko a Slovinsko. Těsně před Českem je Nizozemsko s růstem o 8,5 procenta.

Nemovitosti v Česku za rok zdražily o 8,4 procenta. Ještě ve druhém loňském čtvrtletí byl přitom růst 13,3 procenta a ve třetím 12,5 procenta. Tehdy reality v ČR rostly nejrychleji ze všech osmadvaceti zemí EU.

Před přehnaným růstem cen bytů loni varovala Česká národní banka. Bankám při poskytování hypoték také doporučila, aby požadovali po klientech větší podíl vlastních prostředků a pečlivěji prověřovali, zda budou schopni splácet.

Úroky u hypoték začaly loni pozvolna růst a zájem o úvěry na bydlení z předchozích rekordních úrovní poklesl. To je podle ekonomů jedním z důvodů, proč nemovitosti v tuzemsku nezdražují už takovým tempem.

V celé EU v posledním kvartále nemovitosti zdražily v průměru o 4,5 procenta, v zemích platících eurem byl růst o něco pomalejší, o 4,2 procenta.

(jaz)