V Sýrii se schyluje k rusko-americkému konfliktu

V Sýrii hrozí válečný střet mezi USA a Ruskem. Americký prezident Donald Trump na twitteru Rusko vyzval, aby se připravilo na rakety. Byla to reakce na ruskou hrozbu, že jakékoli rakety na Sýrii sestřelí. USA plánují odvetný útok na syrskou Dúmu, při němž podle některých zdrojů syrská armáda o víkendu použila chemické zbraně.

Rusko tvrdí, že se to neprokázalo a že je třeba události v Dúmě nezávisle vyšetřit.

„Rusko hrozí sestřelením všech raket vypálených na Sýrii. Připrav se, Rusko, protože (rakety) přijdou, pěkné a nové a ´chytré´! Neměli byste být partnery toho Plynem Vraždícího Zvířete, který zabíjí vlastní lidi a raduje se z toho,“ tweetoval Trump.

Podle amerického tisku chystá jeho administrativa masivnější vojenskou akci než byla ta loňská, kterou USA potrestaly syrský režim za chemický útok na Chán Šajchún. Tehdy Američané vypálili z lodí ve Středozemním moři 59 raket na syrskou leteckou základnu.

Spojené státy musejí počítat s tím, že všechny rakety vypálené na Sýrii budou sestřeleny. Řekl to ruský velvyslanec v Libanonu Alexandr Zasypkin.

„Pokud Američané zaútočí, rakety budou sestřeleny a bude se útočit na místa, odkud budou odpáleny,“ řekl Zasypkin televizi Al-Manár, která patří libanonskému Hizballáhu, tedy spojenci Damašku.

Zasypkin se odvolal na slova prezident Vladimira Putina a také náčelníka ruského generálního štábu. Ruská armáda už v březnu oznámila, že zareaguje na jakýkoli americký útok na Sýrii a soustředí se na vypálené střely a zařízení použitá k jejich odpalu. Zasypkin řekl, že by se střetu mělo zabránit a že Rusko je připraveno vyjednávat.

(jaz)