EU zastavila dotace pro české podnikatele

Evropská komise Česku pozastavila operační program pro podnikatele zahrnující dotace v hodnotě 114 miliard korun. Důvodem je výsledek auditu, který odhalil čtrnáctiprocentní chybovost. Financování už schválených projektů zatím uhradí Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) z českých peněz.

„Pozastavení programu odhadujeme v řádu měsíců,” řekla Lidovým novinám mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Ministerstvo zajistilo pro firmy, kterých se problém týká, e-mailové a telefonické horké linky. Ministr Tomáš Hüner (za ANO) zadal mimořádné kontroly a nevyloučil, že úřad podá trestní oznámení.

Audit ministerstva financí odhalil chyby na konci loňského roku. Podle něj byl problém především v nastavení pravidel pro podpořené projekty, které si dokážou samy vydělat. Tito podnikatelé měli předpokládaný čistý zisk odečíst od požadovaných peněz, což se ale v mnoha případech nestalo.

Podle Lidových novin vznikl problém za bývalého vedení MPO, kdy byl náměstkem zodpovědným za evropské fondy Tomáš Novotný, kterého přivedl někdejší ministr Jan Mládek (ČSSD). Ten Vinu odmítá.

„Měli jsme rok předtím kontrolu Evropské komise, a ta dopadla pod dvě procenta chybovosti. Tlak na rychlost patří k práci, ale problémy se určitě nepřehlížely,” řekl deníku Novotný.

(jaz)