EU platí eurodotace nečlenským zemím, ale Česku chce peníze vzít kvůli odmítání uprchlíků.

Evropská unie (EU) si kupuje nové členy. Vyplácela stamiliónové eurodotace Moldavsku a Ukrajině, které společně projevily vůli stát se členskou zemí. České republice přitom Unie vyhrožuje sebráním peněz kvůli nepřijímání migrantů.

Na zprávu upozornil server Eurozprávy.cz.

Moldavsko a Ukrajina jsou v současnosti od dotací dočasně odříznuty do doby, dokud nezmění nový volební zákon, a dokud nezatočí se zkorumpovaným státním aparátem. V sázce jsou podle britského deníku The Guardian sta miliony eur (asi 25 miliard Kč).

Moldavsko získalo v letech 2017-18 úvěry ve výši 40 milionů euro na stabilizaci ekonomiky a přijetí klíčových reforem, které by z něj učinily zemi splňující podmínky vstupu do EU.

Další dotace mu však byly v loňském roce odepřeny poté, co přijala moldavská vláda nový volební zákon. Ten je podle Benátské komise a dalších právních poradců Rady Evropy nebezpečný z hlediska zachování principu svobodných a demokratických voleb, které nejsou ovlivňovány ze strany oligarchů.

Evropská komise proto požádala Moldavsko k aplikaci veškerých doporučení Benátské komise, tj. zrušení nebo novelizaci nového volebního zákona.

EU chce trestat neposlušné země

Paradoxem je, že Evropská komise si sice kupuje nové členy, ale Česku vyhrožuje odebráním evropských peněz kvůli nepřijímání migrantů. Brusel navíc zažaloval Česko, Polsko a Maďarsko kvůli odmítání povinných migračních kvót.

České republice tak hrozí, že zaplatí buď tučnou jednorázovou pokutu nebo opakované penále do chvíle, než splní své povinnosti. Podle odborníků ministerstva vnitra by se základní pokuta vyšplhala asi na 270 milionů korun.

Kromě toho se nyní v Bruselu i Berlíně řeší otázka, jestli má Evropská unie používat peníze, aby problematické země přivedla k poslušnosti. Evropská komise sice ještě o svém postoji definitivně nerozhodla, příslušný návrh komisaře pro rozpočet Günthera Oettingera ale na začátku dubna 2018 získal širokou podporu.

Pro Polsko a případně i další státy střední Evropy by přitom rozhodně nešlo o zanedbatelné finanční částky.

„Zhruba 150 miliard eur čistého získala z Evropské unie od roku 2007 čtveřice visegrádských států Polsko, Česko, Slovensko a Maďarsko, ale když jde o to přijímat běžence nebo se řídit rozhodnutími Soudního dvora Evropské unie, otáčí se k EU zády. To je recept na volební podporu populistům a pravicovým stranám jako je AfD, zní z Bruselu a stále častěji také z vlády kancléřky Angely Merkelové,“ napsal magazín Der Spiegel.

(pel)