Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) nechce být v další vládě. V politice skončí úplně. (Foto: FB Robert Pelikán)

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) už nechce být v další vládě a v politice skončí nadobro. Důvodem je kauza kolem vydání ruského hackera Nikulina, kvůli němuž se dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem. Pelikán se také prý názorově rozhází se stranickými kolegy v hnutí ANO.

Pelikán to uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

„Nedám prezidentovi možnost, aby mě nejmenoval do nové vlády. V nové vládě už nebudu,“ řekl pro Aktuálně.cz..

Reagoval tak na spor s prezidentem Milošem Zemanem ohledně vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. Zeman to kritizoval a Pelikán podle svých slov nechtěl zatěžovat jednání o budoucí vládě.

„V ANO zatím zůstanu řadovým členem. Skončím ale ve sněmovně. Nyní jsem ovšem v té podivné situaci – jsem ve vládě, která už je v demisi, takže těžko podám demisi. Odejít bych mohl jenom tak, že bych požádal prezidenta, aby mě uvolnil z úřadu, čemuž by mohl vyhovět,“ podotkl.

Pelikán dodal, že se také názorově rozchází s většinou členů hnutí ANO. Týká se to podle něj například postoje k hnutí SPD, ale nejenom toho. Mezi dalšími důvody uvedl také odlišný pohled ANO k otázce agendy lidských práv.

Po odchodu z ministerstva se Pelikán hodlá vrátit k advokacii a na právnickou fakultu, kde dříve přednášel. O svém rozhodnutí dlouhodobě uvažoval.

(pel)