Delegáti sjezdu ČSSD zvolili jako nové řadové místopředsedy strany Martina Netolického, Jaroslava Foldynu a Janu Fialovou. Ve vedení doplní předsedu strany Jana Hamáčka a jeho statutárního místopředsedu Jiřího Zimolu. Další dva místopředsedy měli delegáti vybrat ze čtveřice uchazečů ve 2. kole volby. Nakonec dostatečný počet hlasů pro zvolení získal pouze Roman Onderka.

Netolický v projevu po zvolení řekl, že nové vedení bude pestrobarevné, což považuje za obrovský plus.

„Doufám, že naše diskuse bude argumentační, nikoliv o svalech,“ řekl.

Foldyna delegátům poděkoval.

„Doufám, že důvěru nezklamu, i když někoho jsem zklamal už tím, že jsem byl zvolen. Půjdu do toho na plné pecky,“ prohlásil.

Bývalý brněnský primátor Onderka se v únoru neúspěšně ucházel o funkci statutárního místopředsedy, předčil ho však bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola.

ČSSD volila nové vedení poté, co loni na podzim neuspěla ve sněmovních volbách, v nichž získala jen sedm procent hlasů.

O post místopředsedy se ucházelo celkem 16 kandidátů, z nich mělo být vybráno pět místopředsedů. Delegáti v prvním kole vybrali Fialovou, Foldynu a Netolického, ve druhém Onderku. Pátý předseda nebyl zvolen, zvolí ho Ústřední výkonný výbor ČSSD.

Ze stanov ČSSD také nezmizí kvóty pro zastoupení žen v orgánech či na kandidátkách. Omezí se naopak stranické primárky při tvorbě kandidátních listin.

Sjezd ČSSD také vzal na vědomí páteční usnesení předsednictva strany, které schválilo ukončení jednání o vládě s ANO. Pro bylo 277 delegátů, proti 20.

(pel)