Andrej Babiš se s ČSSD na vládě nedohodl

Andrej Babiš odmítl přepustit ČSSD ministerstvo financí a vnitra. Ačkoli tedy ANO nakonec nabídlo straně předsedy Jana Hamáčka pět křesel, jednání o vládě zkrachovalo. Jednou z možností jsou podle premiéra v demisi předčasné volby.

„Nám nezbývá nic jiného, než na jednání vedení sociální demokracie navrhnout ukončení jednání s hnutím ANO,“ řekl Hamáček po večerním jednání s Babišem, který odmítl dát ČSSD záruku, že by v případě byť jen nepravomocného odsouzení v kauze Čapí hnízdo odstoupil z funkce premiéra.

„Jedna možnost jsou předčasné volby. Pirátům a ODS podle některých průzkumů stoupají preference, tak kdo ví, jestli to není varianta,“ řekl Babiš rozhovoru pro Právo.

„Naše hnutí ukázalo velkou flexibilitu a toleranci,“ reagoval premiér v demisi na krach jednání s ČSSD.

Zdůraznil, že sociální demokracii nabídl klíčové ministerstvo spravedlnosti a poté i ministerstvo práce a sociálních věcí, které původně obětovat nechtěl.

„Já tomu nerozumím, rozdíl ve volbách byl 22 procent. Jediná nabídka ČSSD byla, že pan Hamáček bude ministr vnitra,“ uvedl Babiš. Celé jednání podle něj bylo o tom, že sociální demokracie chce post ministra vnitra pro Hamáčka.

Předseda ČSSD se proti tomu ohradil. Jeho strana nabízela, že ve vládě nemusí být ani jeden z obou předsedů stran, které jednaly o koaliční vládě.

„Ukázalo se, že Andrej Babiš a ANO žádnou koaliční vládu nechtěli. Vládnout v demisi a nedomluvit za půl roku podporu, když je na výběr x variant, jen potvrzuje, že plán premiéra v demisi je ovládnutí všeho, bez kontroly parlamentem. „Důvěra, nedůvěra, terazky som premiérom,“ vyjádřil se k situaci předseda Svobodných Tomáš Pajonk.

(jaz)