Prezident Miloš Zeman je podle senátorů ze zahraničního výboru bezpečnostním rizikem země. Dlouhodobě podle nich upřednostňuje vlastní agendu na úkor zahraniční politiky země. Výbor to sdělil v návaznosti na kauzu novičok a vydání hackera Jevgenije Nikulina do USA.

Jednání Miloše Zemana v posledních týdnech podle zahraničního výboru senátu představuje vrchol dlouhodobého trendu, kdy prezident hájí ekonomické i mocenské zájmy cizích států a je to v neprospěch České republiky a v rozporu s oficiální zahraniční politikou země.

„V upřednostňování této vlastní agendy prezidenta republiky na úkor oficiální zahraniční politiky státu spatřuje výbor bezpečnostní a zahraničněpolitické riziko. Vyzývá proto prezidenta České republiky, aby se tohoto jednání nadále zdržel a respektoval Ústavou České republiky vymezené pravomoci,” píší v prohlášení senátoři z výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Senátoři odsoudili například Zemanovu výzvu, kdy zaúkoloval Bezpečnostní informační službu (BIS) pátráním po tom, zda byl na území Česka vyvíjen nebo skladován jed novičok, kterým byl ve Velké Británii zabit ruský agent Sergej Skripal.

Jedenáct senátorů napříč politickým spektrem dále odsoudilo zasahování prezidenta Miloše Zemana a jeho spolupracovníků do případu vyhoštění údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Miloš Zeman takový postup označil za netradiční, a dokonce tlačil na to, aby byl Nikulin vydán do Ruska.

(jaz)