Nové verze české státní hymny vyšly Český olympijský výbor (ČOV) na 600 tisíc korun. Přiznal to předseda ČOV Jiří Kejval. Téměř polovina peněz byla podle Kejvala použitá ze soukromých zdrojů.

Krátce po zveřejnění celkem tří nahrávek české státní hymny (instrumentální verze, vokální verze a verze s dvěma slokami) se rozhořela diskuze nejen o její kvalitě, ale také o tom, kolik vlastně stála.

„Nechci ani domýšlet, kolik peněz bylo na tuto aktivitu vynaloženo. Namísto toho, aby tyto peníze šly do rozvoje sportu, zejména mládežnického, tak se utratily za naprosté zbytečnosti. To jsou peníze, které zase někdo sebral dětem. Je potřeba to říkat nahlas, protože tohle je ostuda a podobné aktivity dělají českému sportu medvědí službu,“ napsal Kejvalovi mimo jiné v otevřeném dopise Jakub Janda, bývalý špičkový skokan na lyžích a nyní poslanec za ODS.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat.

„Celkové náklady jsou přibližně 600 tisíc korun. Téměř polovina z nich je hrazena ze soukromých zdrojů, velkou částí jsem přispěl sám. Zbytek hradil ČOV z vlastních zdrojů. Pro ujištění, nejde v žádném případě o peníze ze státních dotací,“ řekl Kejval pro iROZHLAS.cz.

Ten zároveň uvedl, že zatím nehodlá podnikat kroky pro to, aby se tato verze stala oficiální hymnou České republiky.

„O to nám nejde. Pro nás je hlavní, aby se o tématu české hymny a její podoby diskutovalo. Letos slavíme sto let od vzniku republiky,“ doplnil.

(jaz)