STAN a TOP 09 chtějí prezidenta Zemana žalovat za velezradu

Hnutí STAN chce žalovat Miloše Zemana za velezradu kvůli jeho nařízení BIS, aby pátrala po tom, zda byl na území Česka vyvíjen nebo skladován nervový plyn novičok. Nařčení z Moskvy, že jedovatá látka použitá v Británii při útoku na dvojitého agenta Skripala byla vyrobena v Česku, už dříve odmítla vláda. STAN chce v žalobě podpořit další opoziční strana TOP 09.

„Jestli kompetentní ministr řekl, že nervový plyn nepochází z naší země, ale prezident přesto pověří BIS vyšetřováním, čímž ministrovo prohlášení rozporuje, pohybuje se na hranici vlastizrady. Senát by měl jednat,“ napsal na Twitteru předseda STAN Petr Gazdík.

Šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský je pro to, aby se Senát začal zabývat žalobou k Ústavnímu soudu, který jediný může o velezradě prezidenta rozhodnout.

„Podpoříme tuto inciativu,“ řekl v úterý šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Připomněl, že případná iniciativa potřebuje kvalifikovanou většinou tří pětin senátorů a tří pětin poslanců, takže je téměř vyloučené, aby se hlasy našly, ale snahu žalovat Miloše Zemana označil vzhledem k jeho počínání za sympatickou.

„Je evidentní, že Rusko, a to potvrzují i naši nejvyšší armádní představitelé, vede hybridní válku proti západní Evropě, jíž jsme součástí. Jednou z forem této války je také šíření dezinformací a prezident Zeman se aktivně k šíření dezinformací připojil, když BIS na jeho popud bude prohledávat všechny kouty České republiky a hledat novičok. Přestože premiér předtím řekl, že tady žádný není a není co hledat. Je to špatně. Jedna z podmínek bezpečnosti je jednota a rozhodnutí prezidenta je na úkor bezpečnosti České republiky,“ dodal.

Vysvětlil, že když psal Gazdík o vlastizradě, byl to podle něj překlep, protože vlastizrada je trestný čin a odvolání z funkce je v případě prezidenta možné za velezradu.

Prezidenta kvůli jeho výroku kritizoval také šéf ODS Petr Fiala a doufá, že na něj bude premiér Babiš reagovat.

„M.Zeman dlouhodobě nehájí zajmy ČR. Tímto krokem podlamuje i autoritu předsedy vlády, který ho podporoval v przd.volbě a znedůvěryhodňuje ČR v mezinárodním kontextu,“ napsal.

Česká ústava pracuje v souvislosti s prezidentem s termínem velezrada, kterou rozumí jednání směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky či jejímu demokratickému řádu. Rozhodnout o tom, že prezident ztrácí úřad může Ústavní soud na základě žaloby Senátu.

Novičok byl použit v Británii při útoku na bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru a Rusko uvedlo, že ČR byla jednou ze zemí, které novičok vyvíjely. To ostře odmítl premiér Babiš i ministr Stropnický, kteří v pondělí oznámili, že Česko kvůli solidaritě s Británií vyhostí tři zaměstnance ruské ambasády.

Jen dvě hodiny poté ale prezident Zeman zadal BIS úkol najít stopy po novičoku.

„Prezident republiky uložil BIS, aby zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn novičok, ať už v průmyslových, nebo vědeckotechnických zařízeních,“ sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

(jaz)