Studenti na VŠE nechtějí, aby Babišova vláda v demisi na škole přednášela

Premiér Andrej Babiš a ministři jeho vlády v demisi budou po Velikonocích přednášet na Vysoké škole ekonomické. Někteří ze studentů VŠE se tomu ale snaží zamezit. Proti kurzu s názvem Hospodářská politika očima jejich tvůrců uspořádali petici, vadí jim, že by na přednáškách mohl být prezentován pouze jeden názorový proud.

Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické (VŠE) po Velikonocích odstartuje nový mimosemestrální kurz s názvem Hospodářská politika očima jejích tvůrců, v rámci něhož budou přednášet současný premiér v demisi Andrej Babiš a jeho ministři vlády.

To se ale nelíbí studentům, kteří již proti dobrovolnému kurzu zorganizovali petici. Vadí jim zejména to, že by členové jednobarevné vlády, navíc bez důvěry Poslanecké sněmovny, vystupovali jako jediní přednášející.

„Bez přítomnosti pohledu opozičních stran či nestranných odborníků může být výrazně ohrožena objektivita výuky,“ uvádí jedna z iniciátorek petice Barbora Urbanová.

Přednášky mají začít začátkem dubna. Účast kromě Babiše prozatím přislíbilo také čtrnáct ministrů. Na VŠE by se tak měl objevit například místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Martin Stropnický, ministryně financí Alena Schillerová, ministr vnitra Lubomír Metnar nebo ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Když chtěli studenti v minulosti organizovat před volbami debaty s politiky v rámci studentských spolků, vedení školy jim to neumožnilo. A to i přesto, že se debaty měly konat s tříměsíčním předstihem a přítomní měli být zástupci dvou protichůdných názorů. Na ostatních vysokých školách se obdobné debaty standardně pořádaly.

Kurz je podle děkana Miroslava Ševčíka iniciativou studentů Národohospodářské fakulty, kteří s nápadem oslovili vedení fakulty a Úřad vlády. Jednotliví ministři se mají na přednáškách zabývat hospodářskými a politickými aspekty svého resortu a studenti jim budou moci klást dotazy. Obavy z neobjektivity kurzu podle Ševčíka nejsou namístě.

„Mezi potenciálními přednášejícími je devět nestraníků, tedy nejsou ani členy politického hnutí ANO,“ říká děkan.

(jaz)