Český olympijský výbor chce změnit českou hymnu, aby sportovci mohli déle stát na stupních vítězů. (Foto: ČOV, Pavel Lebeda)

Český olympijský výbor (ČOV) plánuje změnit českou hymnu. Šéf ČOV Jiří Kejval by byl totiž rád, aby sportovci mohli být na stupních vítězů déle. Výbor si proto objednal u skladatele Miloše Boka novou verzi, která by byla delší nebo by měla 2 sloky. Symfonický orchestr FOK už dokonce nahrál 4 nové verze.

Možnou podobou hymny, jejíž uvádění dnes není v podstatě legislativně ošetřeno, se zabývá i ministerstvo kultury.

Plán je takový, že by se hymna protáhla na 80 sekund. Novou hymnu by však museli schválit zákonodárci.

Předseda ČOV Jiří Kejval objednal u Boka novou variantu hymny v roce 2017. Vznikly čtyři verze, které nahrál Symfonický orchestr FOK a Kühnův smíšený sbor. Bokova podoba hymny ještě není známa, ČOV ji chce představit příští týden.

Výbor se úvahami o nové podobě hymny zabýval přes rok. Vycházel mimo jiné z toho, že délka hymny pro ceremoniální účely trvá 45 sekund a třeba pro vyhlašování vítězů na olympiádě by i vzhledem k délce skladeb dalších zemí byla lepší délka přibližně 80 sekund.

Proto se ČOV rozhodl i v souvislosti s letošním 100. výročím vzniku Československa vyvolat diskusi o tom, jestli by hymna třeba neměla mít dvě sloky.

Nová verze hymny vznikla také před deseti lety, kdy ji u příležitosti 90. výročí vzniku Československa zadal tehdejší premiér Mirek Topolánek. Autory úprav byli Otakar Jeremiáš a Jaroslav Krček, sóla nazpívali Adam Plachetka a Kateřina Kněžínková.

Česká národní hymna je první sloka písně Kde domov můj z divadelní hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, hudbu k ní složil František Škroup. Byla první částí hymny československé následována první slokou nynější hymny slovenské (Nad Tatrou sa blýska). Jako česká hymna se užívá od rozpadu Československa na konci roku 1992, již v roce 1990 však byla oficiálně prohlášena i za hymnu České republiky uvnitř federace.

(pel)