Tomio Okamura s Milošem Zemanem krátce poté, co byl Zeman podruhé zvolen prezidentem (Zdroj: Instagram Tomia Okamury)

Prezident Miloš Zeman přiznal, že Tomio Okamura a strana SPD ztrácí jeho sympatie. Důvodem je to, že Okamurova strana hlasovala pro návrh hnutí STAN, aby kancléř prezidenta republiky musel mít nejvyšší prověrku. Zeman to prohlásil v rozhovoru pro MF Dnes.

Zeman by si podle svých slov přál, aby v Česku vládl kabinet, který by se opíral o hlasy hnutí ANO, ČSSD a komunistů. Za jistých okolností by kabinet mohlo podpořit hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, protože není jisté, že pro Babišovu vládu zvednou ruku všichni poslanci ČSSD.

To ale Zeman jako ideální variantu nevidí:

„Především jsem zaznamenal prohlášení pana Okamury, že nebude podporovat Babišovu vládu, pokud bude založena na spolupráci se sociální demokracií. Ale i když jsem až dosud vůči SPD udělal několik gest, tak musím říci, že mě to v poslední době přestává bavit,“ prozradil Zeman a vysvětlil:

„Víte proč? No, protože tato strana hlasovala pro návrh hnutí STAN, aby kancléř prezidenta republiky musel mít nejvyšší prověrku, to znamená prověrku na přísně tajné. Takhle se nechová strana, které jsem poskytl svoje – byť omezené – sympatie. Pan Okamura se tedy nemůže divit, že do doby, než toto stanovisko změní, tyto mé sympatie už nebudou,“ varoval.

Zeman se též specificky vyjádřil k účasti studentů na demonstracích mimo jiné i proti jeho osobě, což on považuje za „obludné zneužívání malých dětí“, které dle jeho mínění ani nedokážou přečíst větu, kterou mají předepsanou.

(jaz)