Přijmutí uprchlíků bylo podle kancléřky správné.

Angela Merkelová ve Spolkovém sněmu prohlásila, že přijmutí uprchlíků bylo správné. Podobná krizová situace se ale podle ní v budoucnu už nesmí opakovat. Evropská unie by měla podle jejích slov také lépe střežit své hranice.

Kancléřka přislíbila, že Německo se bude v Evropské unii zasazovat o úspěch unijních programů především v Africe, které mají podobným krizím předcházet. Dodala také, že příslušné unijní fondy nesmějí být podfinancované.

Merkelová v minulosti opakovaně tvrdila, že islám k Německu patří. Nový německý ministr vnitra Horst Seehofer ale minulý týden uvedl, že k Německu nepatří, neboť německá kultura byla utvářena křesťanstvím.

„Je nezpochybnitelné, že naše země byla historicky formována křesťanstvím a židovstvím,“ řekla kancléřka.

Zároveň ale dodala, že 4,5 milionu muslimů, kteří nyní v Německu žijí, se mezitím stalo součástí země.

K odchodu Británie z Evropské unie pak poznamenala, že budoucí vztahy s Londýnem, i když již přirozeně nebudou tak blízké, musejí zůstat přátelské.

Vnější svět označila kancléřka za nehostinný, ve kterém se jednotlivé evropské země jen složitě prosadí. Cestou je proto jednota kontinentu. Společný postup žádá nejen v hospodářských otázkách, ale také ve věcech obrany či zahraniční politiky.

V projevu ve Spolkovému sněmu se věnovala i stabilitě společné evropské měny euro. Měna musí podle kancléřky stát na takových základech, aby žádný z členů eurozóny svým chováním nemohl ohrozit ostatní státy. Dodala, že o reformě měnové unie by mohlo být rozhodnuto v červnu.

(jaz)