Polsko bude chtít získat od Německa odškodnění za ztráty a škody způsobené během druhé světové války. Uvedl to polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz. Zmíněné odškodnění je jedním z polských cílů v zahraniční politice pro letošní rok.

„Budeme hovořit o potřebě odškodnit Poláky za ztráty, které utrpěli během druhé světové války,“ řekl ministr v části svého projevu o polsko-německých vztazích.

„Budeme hledat právní, politické a finanční cesty, jak získat náležité odškodnění,“ dodal.

Deník Gazeta Wyborcza na svém webu upozornil, že ministr sice kritizoval chystaný rusko-německý plynovod Nord Stream 2 a zmínil se o „odškodnění pro Poláky“ za válečné ztráty, avšak nepoužil výraz „reparace“.

Především však podle listu „dost nečekaně“ označil Německo za hlavního hospodářského a politického partnera vlády konzervativní a nacionalistické strany Právo a spravedlnost.

„Přátelské vztahy s Německem jsou podmínkou úspěchu všech pozitivních projektů ohlašovaných na fóru Evropské unie,“ řekl.

Za hlavního spojence Varšavy Czaputowicz označil Spojené státy; Německo je podle ministra hlavním partnerem v Evropě. Polskou nezávislost podle šéfa diplomacie ohrožuje politika Ruska, které chce obnovit stav, jaký v Evropě panoval před pádem komunismu v roce 1989.

Czaputowicz také kritizoval Evropskou komisi a Evropský parlament za výtky na adresu polské demokracie.

Ministrově projevu naslouchali prezident Andrzej Duda a premiér Mateusz Morawiecki, nepřítomen byl naopak předseda PiS Jaroslaw Kaczyński, který s myšlenkou válečných reparací od Německa loni v létě vyrukoval s tím, že obrovské válečné ztráty a škody napáchané nacisty se dosud nepodařilo napravit.

(jaz)