České e-shopy porušují právní předpisy. Zjistila to Česká obchodní inspekce (ČOI), která loni uskutečnila 1085 kontrol internetových obchodů. K porušení předpisů došlo hned v 952 případech. ČOI celkově uložila 973 pokut v hodnotě 5,6 milionu korun.

Zatímco v letech 2015 a 2016 inspekce zveřejnila ročně varování před čtyřmi rizikovými e-shopy, loni to bylo již 131 e-shopů. Tyto obchody mají často neznámé provozovatele. Podle ČOI se ale ani zdaleka nejedná o výčet všech existujících rizikových stránek.

Loni Česká obchodní inspekce zjistila při kontrolách e-shopů pochybení v 88 procentech případů a jejich provozovatelům uložila 973 pokut v hodnotě 5,6 milionu korun. Celkem inspektoři provedli 1085 kontrol internetových obchodů.

„Oproti roku 2016 se situace v této kontrolní oblasti téměř nezměnila. I nadále provozovatelé e-shopů neinformují spotřebitele o možnosti mimosoudního řešení spotřebitelských sporů, o uplatnění a způsobu reklamace nebo používají klamavé obchodní praktiky,“ uvedl ředitele ČOI Mojmír Bezecný.

„Co se však změnilo, to je výrazný nárůst rizikových e-shopů, které často vznikají na opuštěných cz doménách s dobrou historií a nově slouží k jinému účelu, než byl původní záměr. Například nejfilm.cz, krajzlin.cz nebo eurorcrally.cz, což je doména, kterou používal spolek modelářů rádiově ovládaných modelů aut, posléze však doménu včas nezaplatil a tak o ni přišel, dnes je na webu nabídka bot od anonymního prodejce, nákup zde je však značně rizikový,“ dodal Bezecný na coi.cz.

V ČR loni přibylo meziročně 3900 e-shopů, celkem jich tak bylo 40 100, ukazují údaje portálu Heureka.cz. Podle odborníků jejich počet i nadále poroste. V Česku je v přepočtu na obyvatele nejvíce e-shopů v Evropě.

Podíl českých internetových obchodů na maloobchodních tržbách loni poprvé překročil deset procent. V roce 2017 stouply tržby e-shopů o 18 procent na 115 miliard korun. Podle údajů E-commerce Europe za rok 2016 patří ČR mezi země s největším podílem on-line nákupů v Evropě.

(jaz)