Lidé už k petici za Babišovo odstoupení připojili přes 200 tisíc podpisů (Foto: Facebook Písecký svět)

Petici za odstoupení Andreje Babiše z funkce premiéra už podepsalo 219 tisíc lidí. Cílem petice zvané Milion chvilek je nasbírat za 100 dní milion podpisů. Výzvu podpořila řada známých osobností.

Cíl organizátorů není nereálný. Kampaň byla spuštěna v neděli 25. února na 70. výročí komunistického puče a okamžitě se setkala s obrovskou odezvou. V pondělí 19. března petice měla už více než 219 tisíc lidí. Do konce přitom zbývá ještě 79 dní.

„Jsme z toho opravdu zaskočeni. Ještě před tím, než jsme stihli vylepit jediný plakát, dostat se do médií či sehnat peníze na větší propagaci, jsme získali neuvěřitelný počet podpisů, jehož růst navíc stále neklesá. Je vidět, že lidé jsou opravdu velice nespokojeni se současnou situací. Denně nám chodí stovky děkovných e-mailů i příběhy důchodců, kteří neúnavně obcházejí vesnice a získávají podpisy lidí, které bychom nedokázali oslovit po internetu“ uvedl Mikuláš Minář, předseda spolku Milion Chvilek a organizátor kampaně.

Vedle obrovského množství občanů podepsala výzvu již celá řada známých osobností. Mezi nimi například herci Anna Geislerová, Jan Hrušínský, Jiří Suchý, Miroslav Táborský, Michal Suchánek, Bára Štěpánová, Tomáš Hanák, Aleš Háma, režiséři Jan Hřebejk, Jan Svěrák, Jiří Mádl, hudebníci David Koller, Jaroslav Hutka, Heidi Janků, Jiří Macháček, Matěj Ruppert, Ivan Hlas a další významné osobnosti, např. Marek Hilšer, biskup Václav Malý, astrofyzik Jiří Grygar či sportovci Vavřinec Hradílek, Zuzana Hejnová či Michal Šlesinger.

Minář vysvětlil, že jde o silný signál k Andreji Babišovi, politické reprezentaci i veřejnosti, že premiér nemá bianco šek, aby si mohl dělat cokoliv se mu zachce.

„Konkrétně nám vadí několik věcí. První z nich je Babišovo trestní stíhání, druhou jeho komunistická minulost, třetí jeho snaha o vládu jedné strany opřenou v hlasováních o stranu, jež se dosud neodstřihla od své totalitní minulosti a smýšlení či o stranu, jejíž představitelé otevřeně zpochybňují romský holokaust,“ dodal Minář.

Dalším důvodem pro Babišovo odstoupení je podle organizátorů zejména propastný rozdíl mezi jeho sliby voličům a realitou. Organizátoři nejprve 17. listopadu 2017 přišli s výzvou Chvilka pro Andreje, v níž apelovali na Babiše, aby plnil své sliby občanům, zejména slib, že bude podporovat a rozvíjet demokracii v ČR.

„Chtěli jsme dát vítězi říjnových voleb šanci ukázat, zda své sliby myslí vážně a zda by mohl být přijatelným premiérem“.

Po 100 dnech od vydání této Výzvy se však podle organizátorů ukázalo, že „Babiš ani nemá zájem o veřejný dialog, ani své sliby o rozvíjení demokracie nemyslel vážně. Svou šanci ukázat se jako prodemokratický premiér promrhal“.

Autoři Výzvy proto dospěli k názoru, že po Chvilce pro Andreje přišel čas na Chvilku pro rezignaci.

(jaz)