ANO se rozhodlo dojednat menšinovou koaliční vládu s ČSSD. Je připraveno přenechat sociálním demokratům 1 silový resort, zřejmě ministerstvo obrany. To ale odmítl šéf ČSSD Hamáček.

Poslanecký klub ANO souhlasil s jednáním o vytvoření menšinové vlády s ČSSD, kterou by podporovali komunisté. Podle neoficiálních informací by ANO přenechalo pro ČSSD 4 ministerská křesla, z toho jedno by bylo ministerstvo obrany, které dnes řídí Karla Šlechtová. To ale odmítl šéf ČSSD Hamáček, který kritizoval působení ANO v tomto resortu.

Výhrady vůči menšinové vládě s ČSSD mají tři poslanci ANO. Ti však budou loajální, oznámil šéf hnutí ANO Andrej Babiš po jednání poslaneckého klubu.

„Tři poslanci řekli, že s tím mají problém, ale že budou solidární, a pokud by to dopadlo, tak by to podpořili,“ řekl Babiš. Důvody nesouhlasu těchto poslanců jsou podle něj například osobní problém v rodině nebo osobní záležitost.

Místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek prozradil, že by mohla být v ideálním případě vláda domluvena na konci dubna.

Všechno špatně na obraně 

Babiš informoval, že o počtech ministerských funkcí, které by ČSSD mohla získat, se klub nebavil. Podle jiných členů hnutí by sociální demokracie mohla mít ve vládě maximálně čtyři ministry, z toho jeden takzvaně silový resort; konkrétně by šlo o ministerstvo obrany.

Předseda ČSSD Jan Hamáček však prohlásil, že ministerstvo obrany není resort, na kterém by mohla jeho strana prosazovat svůj program.

Hamáček řekl, že ministerstvo obrany není z hlediska prosazování sociálnědemokratického programu „úplným esem“.

„Rozumím tomu, že by Andrej Babiš chtěl vyřešit situaci na ministerstvu obrany, protože se tam čtyři roky nic za Martina Stropnického nedělo, nenakupovalo se, pak přišla Karla Šlechtová, prohlásila, že bylo všechno špatně a začala všechno předělávat,“ prohlásil.

Hnutí ANO podle Hamáčka na obraně nic nepředvedlo a „možná by si chtělo tu svou personální bídu“ vyřešit tím, že ministerstvo přenechá ČSSD.

„My tady nejsme od toho, abychom řešili personální problémy hnutí ANO, my chceme prosazovat náš program. A to na ministerstvu obrany asi úplně nejde,“ konstatoval šéf sociálních demokratů.

Nejasné referendum

Podle Babiše si musí ANO vyjasnit se sociální demokracií pozici týkající se referenda o vystoupení z Evropské unie. ANO takovou možnost odmítá, stejně jako předseda ČSSD Jan Hamáček.

Pro možnost konání referenda o vystoupení Česka z EU se však vyslovil první místopředseda sociálních demokratů Jiří Zimola.

Šéf ANO zopakoval, že exkluzivitu dostalo jednání se sociální demokracií a s SPD nyní hnutí vyjednávat nebude.

„Poslanecký klub k tomu zaujal jasné stanovisko. Pro nás je nepřijatelné přistoupit na požadavek pana Okamury, to znamená, aby byla možnost hlasovat o těch mezinárodních otázkách v referendu,“ uvedl Faltýnek novinářům.

Podle Faltýnka jde o nepřekročitelnou podmínku. (sfr)