Světoznámý britský fyzik Stephen Hawking zemřel ve věku 76 let. Hawking, který byl považován za nástupce Alberta Einsteina a Isaaka Newtona přispěl svými poznatky o vzniku vesmíru, velkém třesku a černých dírách k rozvoji lidského poznání. Hawking byl značnou část svého života ochrnutý kvůli neurodegenerativní chorobě.

Světoznámý fyzik zemřel v poklidu v noci na středu ve svém domě v Cambridge. Podle BBC o tom informovala jeho rodina.

„Byl skvělým vědcem a výjimečným mužem, jehož dílo a odkaz budou žít dlouhé roky,” uvedly v prohlášení Hawkingovy děti.

Lucy, Robert a Tim Hawkingovi dále poznamenali, že otcova kuráž a houževnatost, které šly ruku v ruce s genialitou a humorem, byly inspirací pro lidi na celém světě.

„Bude nám navždy chybět,” dodali.

Lékaři Hawkingovi v jednadvaceti letech po diagnostikování amyotrofické laterální sklerózy, která napadá nervový systém a způsobuje postupné ochrnutí celého těla, dávali dva roky života. Navzdory všem prognózám se však dožil pokročilého věku, byl však paralyzován a kvůli tracheotomii přišel o hlas, mluvit pak mohl jen díky počítači.

Hawking, označovaný za nejvýraznějšího teoretického fyzika současnosti, se věnoval i kontroverzním tématům. Mimo jiné prohlásil, že lidstvo by mělo v příštích stech až dvou stech letech kolonizovat vesmír, pokud chce přežít. Za hrozbu lidské budoucnosti označil genetické inženýrství či umělou inteligenci.

Převážnou část svého bádání však věnoval vesmírným černým dírám, zabýval se též takzvanou teorií všeho, tedy propojením Einsteinovy obecné teorie relativity s kvantovou mechanikou.

O Stephenovi Hawkingovi byl natočen film Teorie všeho, který představiteli hlavní role Eddiemu Redmayneovi vynesl Oscara. Světoznámý fyzik se objevil také v populárních seriálech, například v Simpsonech, Teorii velkého třesku nebo Červeném trpaslíkovi.

(jaz)