Celosvětový objem prodeje zbraní za posledních pět let vzrostl. Ve srovnání s předchozími pěti lety tomu bylo o 10 procent. Největším vývozcem zbraní jsou Spojené státy, poté následují Rusko, Francie, Německo a Čína. Těchto pět zemí se na celosvětovém vývozu zbraní podílelo 74 procenty.

Vývoz z USA se za pět let zvýšil o 25 procent. Na celkovém prodeji zbraní měly Spojené státy podíl 34 procent. Naopak vývoz z Ruska se snížil o 7,1 procenta a na celkovém prodeji se Rusko podílelo 22 procenty. USA tak výrazně zvýšily svůj náskok. Vývoz z USA byl o 58 procent vyšší než vývoz z Ruska.

Zvýšil se také vývoz zbraní z Francie, naopak vývoz z Německa klesl. Vývoz z Číny stoupl o 38 procent a hlavním kupcem čínských zbraní byl Pákistán.

Za posledních pět let se zvýšil vývoz zbraní na Blízký východ a do Asie a Oceánie. Mezi nejaktivnější kupce zbraní patří Indie, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené arabské emiráty. Naopak vývoz zbraní klesl do Afriky, na americký kontinent a do Evropy.

Většina zemí na Blízkém východě byla v období let 2013 až 2017 přímo zapojena do násilného konfliktu. Dovoz zbraní do regionu tak ve sledovaném období stoupl ve srovnání s lety 2008 až 2012 až o 103 procent a na celosvětovém dovozu zbraní se region podílel 32 procenty.

Blízký východ měl na celkovém vývozu zbraní z USA podíl 49 procent, z toho největším zákazníkem byla Saúdská Arábie. Dovoz zbraní do Saúdské Arábie se za posledních pět let zvýšil o 225 procent a země se stala druhým největším dovozcem zbraní na světě.

(jaz)