Iniciativa Milion chvilek chce získat 1 milion podpisů za odstoupení premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Petici podepsalo už přes 160 tisíc lidí. (Foto: Facebook Písecký svět, snímek z antibabišovského protestu v březnu 2018)

Iniciativa Milion chvilek se chce zbavit premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Aktivisté zorganizovali petici za jeho odstoupení z funkce, kterou od konce února podepsalo už přes 162 tisíc lidí. Organizátoři upozorňují na Babišovu minulost spojovanou s komunistickou StB a jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo.

„Pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce,“ je uvedeno v prohlášení.

Důvodem pro odstoupení je podle autorů petice Babišovo trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo a rozhodnutí bratislavského krajského soudu, který v obnoveném líčení zamítl žalobu Babiše, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent.

Signatáři iniciativy Milion chvilek nezpochybňují výsledek voleb, podle kterého by měl premiér vzejít z hnutí ANO.

„To respektujeme. Není však žádný důvod pro to, aby to musel být právě trestně stíhaný člověk s minulostí agenta StB. To považujeme za nepřijatelné a za výsměch všem obětem komunistického režimu,“ řekli.

Mezi podepsanými je i režisér Jan Svěrák, který před udílením filmových cen Český lev vyzval politiky, aby se postavili proti snahám likvidovat nezávislost České televize. Veřejnoprávní televize podle něj v těchto dnech čelí největšímu útoku na svoji nezávislost od dob televizní krize v roce 2000.

Sběr podpisů začal 25. února 2018, celá akce bude trvat 100 dní. Organizátoři chtějí získat celkem 1 milion podpisů.

https://www.facebook.com/milionchvilek/videos/792246017649545/

(pel)