V Sýrii se zřítilo ruské nákladní letadlo An-26. Zemřelo 39 lidí na palubě, šest z nich tvořilo posádku letadla, ostatní byli vojáci. Pád letadla potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

K nehodě došlo při přistávání letadla na letecké základně Hmímín nedaleko syrského města Latákíja na pobřeží Středozemního moře, napsala stanice BBC.

Události, které k pádu letadla vedly, nyní ruské úřady prošetřují, vznikla kvůli tomu speciální vyšetřovací komise. Úřady předpokládají, že za nehodou byla technická závada. Stroj nebyl sestřelen, dodalo ministerstvo obrany.

Podle webu The Defense Post šlo o Antonov-26.

Rodinám obětí už kondoloval prezident Vladimir Putin. Kdo přesně na palubě letadla zemřel, zatím ruské úřady nezveřejnily.

RIA Novosti letadlo charakterizovala jako lehký vojenský stroj využívaný k přepravě nákladu na malé a střední vzdálenosti. Může být použit i k přepravě pasažérů, pro které jsou k dispozici sklápěcí sedadla. Stroj byl poprvé vyroben v roce 1969 a letadla tohoto typu už mají za sebou několik havárii, dodal The Defense Post.

Hmímín je hlavní ruskou základnou v Sýrii. Právě odtud vzlétají ruské stroje, které se podílí na bombardování syrských rebelů i civilistů a udržují tak u moci režim syrského prezidenta Bašára Asada, připomněla BBC. Rusko se do bojů v Sýrii zapojilo v září 2015, údajně na žádost Asada.

(jaz)