Šéf Amazonu Jeff Bezos je podle magazínu Forbes nejbohatším člověkem světa. Jeho majetek činí 112 miliard dolarů. Polepšil si tak z loňského třetího místa (72,8 miliard dolarů). Nejbohatší Čech Petr Kellner ovládající investiční společnost PPF skončil na 88. příčce. Po roce se tak vrátil do první stovky, loni byl 105. Jeho majetek během té doby stoupl z 12,2 miliardy dolarů na 15,5 miliardy dolarů.

Zakladatel amerického internetového obchodu Amazon Jeff Bezos už loni meziročně zbohatl o rekordních 27,6 miliardy dolarů. Od té doby jeho majetek dál výrazně rostl s tím jak jeho firma posilovala na americkém maloobchodním trhu a nejen na něm.

Podle nejnovějšího žebříčku skončil za Bezosem zakladatel společnosti Microsoft a dlouholetý lídr žebříčku Forbes Bill Gates s 90 miliardami (loni 86). Třetí byl majitel společnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett s 84 miliardami (loni 75,6).

Bezose „pasoval“ na první místo v únoru také časopis Business Insider, který vycházel z dat agentury Bloomberg. Jeho čisté jmění odhadl na 121 miliard dolarů.

Do žebříčku dolarových miliardářů se dostalo znovu celkem šest Čechů. Hned po Kellnerovi je druhým nejbohatším Čechem premiér v demisi a dřívější majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš, se jměním 4,6 miliardy dolarů skončil na 456. pozici. Z dalších Čechů Karel Komárek obsadil 729. místo, Radovan Vítek 822. pozici, Daniel Křetínský skončil na 924. místě a Pavel Tykač na 1756. místě.

(jaz)