V České republice byla loni zadržena proti předcházejícímu roku pětina padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn. Celkem bylo odhaleno 2850 padělků, z toho téměř polovina českých bankovek a mincí. To je nejméně od roku 1990.

Nejčastěji padělané jsou dlouhodobě tisícikoruny, dvoutisícikoruny a pětisetkoruny. Tisícikorun bylo zadrženo 697, dvoutisícikorun 194 a pětisetkorun 152. Nejvíce padělků bylo zadrženo v Praze, Brně a Plzni. Padělaných mincí bylo zadrženo 13, předloni to byla jedna mince.

Kvalita padělků české měny byla stejně jako v předchozích letech spíše nevalná. Většina českých bankovek byla loni vytištěna na inkoustových tiskárnách, celkem jich bylo 1 019. Na pětistupňové škále nebezpečnosti byly zadržené bankovky hodnoceny nejčastěji čtvrtým stupněm nebezpečnosti, tedy jako méně zdařilé.

V případě zahraničních bankovek bylo loni zadrženo 1 108 padělků v eurech, nejčastěji padělaná je padesátieurová bankovka. V dolarech bylo zadrženo 211 padělků. Nejčastěji zadržené padělky byly stodolarové bankovky.

U padělků v eurech i dolarech je kvalita vyšší než u českých bankovek a mincí. Většinou jsou u eur hodnoceny jako zdařilé, tedy na třetím stupni nebezpečnosti. U dolarů jsou nejčastěji padělky hodnoceny jako nebezpečné, tedy na druhém stupni nebezpečnosti. Proti českým padělkům převažoval klasický tisk z plochy. Z ostatních měny byly v Česku například zadrženy padělky japonského jenu nebo švýcarského franku.

Padělatelům hrozí v Česku za zločin padělání a pozměnění peněz až osm let vězení. V případě organizované skupiny či značného rozsahu trestné činnosti je trest až desetiletý.

V Česku bylo ke konci loňského roku v oběhu přes 2,3 miliardy bankovek a mincí, což byl meziroční nárůst o pět procent. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 555 miliard na zhruba 594 miliard Kč. Z bankovek bylo nejvíce ke konci loňského roku tisícikorun, a to 144,8 milionu. Následují dvoutisícikorunové bankovky, stovky a dvoustovky.

(jaz)